Skip to main content

Τρικυμία στη γενική συνέλευση του ΟΛΘ λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση

Αποσύρθηκε το θέμα για την τροποποίηση του καταστατικού που δημιουργούσε ανησυχία για την εξέλιξη του διαγωνισμού πώλησης.

Μετά από δυόμισι ώρες ολοκληρώθηκε μία από τις πιο «επεισοδιακές» τακτικές γενικές συνελεύσεις της ΟΛΘ A.E., η τελευταία που έγινε πριν ολοκληρωθεί η πώληση του 67% του δημοσίου, μια εξέλιξη που όλοι - διοίκηση και μέτοχοι - πλην των εργαζομένων, φάνηκε πως εύχονται να λήξει το ταχύτερο.

Το βασικό στοιχείο ήταν η απόσυρση του 8ου θέματος, μετά από πρόταση του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ, ενός θέματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή την διαδικασία ιδιωτικοποίησης καθώς αφορούσε την τροποποίηση του καταστατικού της Α.Ε.

Η συνέλευση που άρχισε με καθυστέρηση και ένταση μεταξύ ομάδας λίγων εργαζομένων και διοίκησης, συνεχίσθηκε επίσης σε κλίμα έντασης, μικρότερης ωστόσο, αλλά και αμφισβήτησης συγκεκριμένων ενεργειών του δ.σ., που εκφράσθηκε με ένα μπαράζ ερωτήσεων που κυρίως τέθηκαν επί του Πρώτου, ¨κλασικού¨ Θέματος κάθε τακτικής γενικής συνέλευσης,  δηλαδή της έγκρισης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης.

Ο πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. και ο διευθύνων σύμβουλος κ.κ. Μέλλιος και Μακρής, δέχθηκαν περισσότερες από έξι ερωτήσεις από τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ και μέλος του δ.σ. του ΟΛΘ κ. Άγγελο Βλάχο - ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από την εκτελεστική διοίκηση- ενώ πολλές ερωτήσεις έθεσαν η εκπρόσωπος της ΟΜΥΛΕ κ Γουργούρη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΛΘ κ. Αφεντουλίδης.



Ερωτήσεις για ποινικά ζητήματα που αφορούν την παλαιά υπόθεση των τσιγάρων ( απώλεια από ποσότητες που είχε δεσμεύσει το Τελωνείο). Ερωτήσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα  που υλοποιεί η διοίκηση, ερωτήσεις για τις αμοιβές των «οκταμηνιτών» που προσλήφθηκαν, ερωτήσεις για τη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου κ. Μέλλιου σχετικά με την κρουαζιέρα, ερωτήσεις για τις χορηγικές δαπάνες κ.αλ.

Τελικώς το θέμα έγκρισης της Οικονομικής Έκθεσης πέρασε κατά πλειοψηφία, όπως επίσης εγκρίθηκαν όλα τα υπόλοιπα της ημερήσιας διάταξης (πλην εκείνου που αφορούσε την τροποποίηση του καταστατικού) ενώ δεν υπήρξαν εκπλήξεις σε ότι αφορά το προς διανομή μέρισμα.

Ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου έκανε δεκτή την πρόταση του δ.σ. για την διανομή μερίσματος 0,49 ευρώ/μετοχή, ήτοι του 35% των κερδών.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεμάτων(το 6ο) ήταν και εκλογή των μελών της Επιτροπής Ελέγχου όπως και η ενοποίηση της Ελεγκτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ελέγχου. Μέλη της Επιτροπής προτάθηκαν να είναι οι κ.κ. Δημήτριος Ρούτης, Γεώργιος Τοζίδης και Χρήστος Βογιατζής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δ/νων σύμβουλος κ. Μακρής, υποστήριξε βάσει στοιχείων πενταμήνου, ότι το 2017 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον ΟΛΘ,  μετά ένα ¨δύσκολο 2016¨ λόγω κυρίως των πολλών ημερών κινητοποιήσεων, αλλά και του αποκλεισμού Ειδομένης, όπως και Προμαχώνα.

Συγκεκριμένα, στο πεντάμηνο 2017 εξυπηρετήθηκαν από τον ΟΛΘ 154.200 ΤΕU, έναντι 137.889 TEU στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα με πρόβλημε στο σύνολο του χρόνο να εξυπηρετηθούν 370.000 TEU, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία.

Σε ό,τι αφορά στο συμβατικό φορτίο, διακινήθηκαν κατά το διάστημα 1.910.829 τόνοι, με πρόβλημε στο σύνολο της χρονιάς να φτάσουν στα 4,1-4,2 εκατομμύρια τόνους.