Skip to main content

Σε τραγική κατάσταση ο κλάδος επισκευής αυτοκινήτων

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της επισκευής αυτοκινήτων συζητήθηκαν σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης με τα σωματεία – μέλη της του κλάδου επισκευής αυτοκινήτων, διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά η τραγική κατάσταση των επαγγελματιών του κλάδου που μέρα με την ημέρα επιδεινώνεται.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ, Ιωάννης Παπαργύρης στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για πιθανή μη αναστρέψιμη κατάσταση, αν η πολιτεία δεν προβεί στις απαραίτητες κινήσεις που θα δώσουν ελπίδα και ανάσα στους πολύ μικρούς και μικρούς επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Ανέφερε ότι πολλές από αυτές δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ακόμα και τα πάγια λειτουργικά τους έξοδα (ΔΕΗ, τηλεφωνία) και αυτό έχει φέρει τους επαγγελματοβιοτέχνες σε απόγνωση. Τέλος τόνισε ότι μόνο με συντονισμένες ενέργειες από όλους τους κλάδους επισκευής αυτοκινήτων και με συνεχή πίεση προς τους αρμόδιους φορείς να κατανοήσουν την δυσχερή κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοί μας, θα υπάρξει αποτέλεσμα στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισκευής αυτοκινήτων στις τοποθετήσεις τους παρουσίασαν εκτενώς μια σειρά προβλήματα που είναι κοινά για όλες τις επιμέρους ειδικότητες (συνεργεία, βαφεία – φανοποιεία, ηλεκτρολόγοι οχημάτων, επισκευαστών τροχών αυτοκινήτων): παράνομα συνεργεία, χρήση γης – χωροθέτηση ΒΙ.ΠΕ – ΒΙΟΠΑ, δημοτικά τέλη, τέλη διέλευσης πεζοδρομίων, πρόστιμα για ενδεικτικές επιγραφές από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα που ταλανίζουν όλους τους κλάδους των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της χώρας (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, λειτουργία ΕΟΠΥΥ, φορολογική πολιτική – χαράτσια, αυξημένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, παρεμπόριο – παραοικονομία).

Τέλος δόθηκε έμφαση από όλους  στην ανάγκη ένταξης των κλάδων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και σε σεμινάρια κατάρτισης λόγω της συνεχούς εξέλιξης στην τεχνολογία των οχημάτων.

Η σύσκεψη κατέληξε με την σύμφωνη γνώμη όλων να υπάρχει άμεση και πλήρης αλληλοενημέρωση για την πορεία των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο, ώστε να αναπτυχθεί μια κοινή πολιτική αντιμετώπισής τους.

Στο επόμενο διάστημα θα καθοριστούν συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς ( Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, Π.Κ.Μ., Δήμοι Νομού Θεσσαλονίκης, Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης), προκειμένου να προωθηθούν οι προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο επισκευής αυτοκινήτων.