Skip to main content

Σε τροχιά εξυγίανσης η Ελλάδα, υπογραμμίζει ο Παπανδρέου

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξυγίανσης της οικονομίας της», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξυγίανσης της οικονομίας της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως εξήγησε, «έχει ήδη επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 40% σε σχέση με πέρυσι».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των διεθνών κινημάτων και οργανισμών στο σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο, καθώς και στην ευθύνη τους για τη διαμόρφωση μιας πιο ανθρώπινης παγκοσμιοποίησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη «διαρκούς εμβάθυνσης της παγκόσμιας συνεργασίας, με στόχο την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης στη βάση των κοινών, θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

«Ο σύγχρονος κόσμος διαθέτει τα μέσα, ώστε να γίνει η φτώχεια ιστορία, να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής εργασία για όλους, να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και να αποτραπούν επιδημίες όπως το AIDS και η ελονοσία, να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, να ενσωματωθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στις κοινωνίες, να σταματήσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, να εκλείψει η διαφθορά, να μειωθούν οι ανισότητες, να ανακουφιστούν χώρες από τα χρέη τους, να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα, να επιτευχθεί η οικουμενικότητα της εκπαίδευσης, να εξασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να βρεθούν οι τρόποι αξιοποίησης των μέσων αυτών, καθώς και να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για το είδος των κοινωνιών στις οποίες θέλουμε να ζούμε», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Κατά τον πρωθυπουργό, αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος παγκόσμιων κινημάτων και οργανώσεων όπως η Σοσιαλιστική Διεθνής, «να δημιουργήσουν τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί ο νέος, περισσότερο ανθρώπινος κόσμος».

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, παρατήρησε ότι ενώ «κατά την οικονομική κρίση του 2008 ήταν το κράτος που αναδείχθηκε σε εγγυητή και προστάτη της οικονομίας, στην παρούσα συγκυρία, όπου το κράτος βάλλεται λόγω του παγκόσμιου προβλήματος των κρατικών χρεών, είναι οι παγκόσμιοι θεσμοί που θα πρέπει να αναδειχθούν σε εγγυητές της ομαλότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία του νέου, περισσότερο ανθρώπινου κόσμου».

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη «η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος να γίνει με τρόπο που να μην πέφτει το βάρος στους αδύναμους» και υπεραμύνθηκε του «ευρωπαϊκού, σοσιαλιστικού μοντέλου του κράτους πρόνοιας», απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι το κράτος πρόνοιας ευθύνεται για την τρέχουσα κρίση των κρατικών χρεών, εντός και εκτός Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο των αγορών, σχολίασε ότι «οι ταχείες αντιδράσεις τους δημιουργούν πανικό και συχνά οδηγούν σε ανορθολογικές επιλογές».

Για τους οίκους αξιολόγησης δήλωσε ότι «στην εποχή της φούσκας των τραπεζικών δανείων υψηλού ρίσκου, οι οίκοι αναβάθμιζαν την αξιολόγηση των τραπεζών, ενώ στην τρέχουσα συγκυρία σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις αξιολογήσεις χωρών που καταβάλουν προσπάθειες να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με Έλληνες της διασποράς. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τον Ελληνισμό της διασποράς. Είναι μεγάλο κεφάλαιο που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Έχουν τεράστιες δυνατότητες. Τώρα, μέσα στην κρίση, είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το κεφάλαιο με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.