Skip to main content

Σεισμός 6,9 βαθμών στο Θιβέτ

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια σπιτιών και άλλων κτιρίων στο υψίπεδο του Θιβέτ στη νοτιοδυτική Κίνα.
Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια σπιτιών και άλλων κτιρίων στο υψίπεδο του Θιβέτ στη νοτιοδυτική Κίνα, μεταδίδουν εγχώρια ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

Ο σεισμός και οι επακόλουθοι μετασεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών χαμηλών, τούβλινων σπιτιών στην επαρχία Κίνγκαϊ. Στην περιοχή στάλθηκαν δυνάμεις του στρατού.

Πολλοί κάτοικοι στην απομακρυσμένη περιοχή Γιουσού έχουν μείνει άστεγοι, ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν στην Γιουσού-και είναι ακόμα χαμηλότερη σε ορεινά χωριά.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην Κίνγκαϊ, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με σεισμολόγους.

Σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε πλήξει την περιοχή αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μετασεισμοί μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πάνω αναφέρθηκαν στην Γιουσού το πρωί σήμερα Τετάρτη, αναγκάζοντας τους κατοίκους να βγουν στους δρόμους.

Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες, λόγω του ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Εξαίρεση είχε αποτελέσει ο σεισμός 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Σετσουάν τον Μάιο του 2008, στοιχίζοντας τουλάχιστον 80.000 ανθρώπινες ζωές.