Skip to main content

Σέντερ: Η Ελλάδα δεν θα αντέξει στην ευρωζώνη

«Θα πρέπει να εξετάσουμε ένα σχέδιο β΄ για την Ελλάδα, τονίζει στην Handelsblatt», ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρλαντ την Κυριακή, τις πρώτες από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία, ο Bαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ ανεβάζει τους τόνους. Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει ότι η Χριστιανική Ένωση θα πρέπει να πολεμήσει ενόψει και των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου: «Δεν αρκεί να ελπίζουμε ότι το ρεύμα υπέρ του Μάρτιν Σουλτς θα εξασθενήσει. Ο προεκλογικός αγώνας δεν μπορεί να μοιάζει με συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της τετραετίας, χρειάζεται και συναισθήματα».

Και αυτό ακριβώς κάνει ο Βαυαρός υπουργός, ο οποίος δεν ανήκει οπωσδήποτε στους πολιτικούς που αποφεύγουν τις κορώνες. Στο ερώτημα αν η εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα επιβαρύνει τον προεκλογικό αγώνα των συντηρητικών ο χριστιανοκοινωνιστής Μάρκους Ζέντερ απαντά: «Θα πρέπει να δούμε αν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις. Είμαι ωστόσο σκεπτικός. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτό (σσ. το τρίτο πρόγραμμα) μπορεί να γίνει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Είναι αδύνατο να λειτουργήσει μια ευρωπαϊκή παρασκηνιακή συμφωνία με τον ΕΜΣ. Όσον αφορά την Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να συζητήσουμε ένα σχέδιο β΄, διότι κάποτε θα αναγκαστούμε να το πράξουμε. Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει, όπως όλα δείχνουν, να παραμείνει μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνηc».

«Η ΕΚΤ δεν είναι παράρτημα της Goldman Sachs»

Κατά την άποψη του χριστιανοκοινωνστή υπουργού, η ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην προεκλογικό αγώνα: «Η Χριστιανική Ένωση είχε υποσχεθεί ότι το ευρώ θα είναι τόσο ισχυρό όσο το μάρκο. Και εδώ είναι η διαφορά με τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Μάρτιν Σουλτς τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων, μιας ευρωπαϊκής ανάληψης χρεών σε βάρος της Γερμανίας και υπέρ εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες από γερμανούς καταθέτες. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται υπέρ της διόγκωσης των χρεών».

Επικρίνοντας τέλος την πολιτική της ΕΚΤ, ο Μάρκους Σέντερ τόνισε: «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά όχι παντοδύναμη. Η Γερμανία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος της μέτοχος και πρέπει να διατυπώνει με σαφήνεια τις θέσεις της. Η ΕΚΤ συστάθηκε ως ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή τράπεζα και όχι ως παράρτημα της Goldman Sachs».

Handelsblatt / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle