Skip to main content

ΣΕΘ για ΔΕΘ: Το δεκαήμερο των… υποσχέσεων και των εξαγγελιών

Η κατάσταση για τη βιομηχανία, αλλά και για το εμπόριο του νομού Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο «κόκκινο», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΘ.

«Ένα ακόμη "δεκαήμερο… υποσχέσεων και εξαγγελιών" αρχίζει από σήμερα για τη Θεσσαλονίκη και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας ειδικότερα. Η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς οι οποίοι είθισται, από το "βήμα" της ΔΕΘ, να εξαγγέλλουν πλήθος έργων και δράσεων που έχουν στόχο αφενός τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αφετέρου την ανάδειξη του –χιλιοειπωμένου- στρατηγικού ρόλου της Θεσσαλονίκης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενόψει αυτού του νέου… κύματος εξαγγελιών η επιχειρηματική κοινότητα της πόλης κρατά μικρό "καλάθι"», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ), -«Νέοι Ορίζοντες», Γιώργος Ιωαννίδης επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά πως η κατάσταση για τη βιομηχανία, αλλά και για το εμπόριο του νομού Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία ενέτεινε τα προβλήματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας που ήδη βίωνε η περιοχή, πολύ πριν την έναρξη της… μνημονιακής εποχής.

«Η επενδυτική δραστηριότητα στην πόλη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανύπαρκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική απασχόληση, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα. Η έλλειψη ρευστότητας, αλλά, κυρίως, το παρατεταμένο κλίμα… μελαγχολίας που βιώνει η αγορά, δεν αφήνουν παράθυρο ελπίδας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες –χωρίς υπερβολή- δίνουν πραγματικά μάχη για να κρατηθούν "όρθιες" έστω κι αν υποχρεώνονται να συρρικνώσουν τις δραστηριότητές τους», επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την ουσιαστική και άμεση στήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας η οποία είναι αυτή που θα παράξει πλούτο συμβάλλοντας στην μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, στη μείωση της ανεργίας και –εν τέλει- στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.  

«Εδώ και τώρα πρέπει να μειωθούν οι φόροι και να γίνει πράξη η… περιβόητη απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Εδώ και τώρα πρέπει να μειωθούν το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία και το εργασιακό κόστος για τις επιχειρήσεις και να αρθούν όλα τα αντικίνητρα που μπλοκάρουν τη δημιουργία νέων επενδύσεων», υπογραμμίζει ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος εύχεται αυτή τη φορά οι όποιες υποσχέσεις δοθούν από την πολιτική ηγεσία προς τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την πόλη να έχουν αντίκρισμα, καθώς οι αντοχές όλων έχουν εξαντληθεί.

«Αν δεν επανεκκινήσει άμεσα η ελληνική οικονομία, η "μηχανή" της θα σβήσει». Και στην επόμενη ΔΕΘ δεν θα μιλάμε για ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων διότι δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΘ –«Νέοι Ορίζοντες» κάνοντας παράλληλα αναφορά και στο ρόλο της ΔΕΘ - η οποία φέτος γιορτάζει, καθώς είναι μια ανάσα από τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής- αλλά και στην πόλη που για μετρό… ακούει και μετρό δεν βλέπει, ενώ στα χαρτιά παραμένουν, επί σειρά ετών, μεγάλα έργα όπως η επέκταση του 6ου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και η σύνδεσή του με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.

«Οι ρυθμοί εκτέλεσης των μεγάλων έργων πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ άμεσα πρέπει να προχωρήσουν δράσεις για την αναβάθμιση του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της πόλης ώστε η ΔΕΘ να ανακτήσει και πάλι τη χαμένη της αίγλη στη διεθνή αγορά εκθέσεων και να διαδραματίσει τον άκρως σημαντικό ρόλο της για την τοπική και την ελληνική οικονομία», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ιωαννίδης.