Skip to main content

ΣΕΒ: Περισσότερη βιομηχανία, περισσότερες δουλειές

Η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου προς εξωστρεφείς δραστηριότητες, όπως η βιομηχανία, είναι το κλειδί για την ευημερία της οικονομίας, λέει ο ΣΕΒ.

Την άρση όλων των αντικινήτρων για τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων αξιώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), καθιστώντας παράλληλα, αναγκαία την αναβάθμιση του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου προς εξωστρεφείς και δυναμικές δραστηριότητες, όπως είναι η βιομηχανία, είναι το κλειδί για την επάνοδο της οικονομίας σε ανώτερο επίπεδο απασχόλησης και ευημερίας.

Η βιομηχανία, όπως εξηγεί αναλυτικά, δημιουργεί καλοπληρωμένες και πιο σταθερές θέσεις εργασίας, οι οποίες μπορούν να απορροφήσουν ανθρώπινο δυναμικό υψηλότερης εξειδίκευσης και μορφωτικού επιπέδου, και έτσι να βελτιώσει τις εργασιακές ευκαιρίες του εργατικού δυναμικού,.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζει ότι το υψηλό ενεργειακό και μη μισθολογικό κόστος πλήττει τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις και οδηγεί την ελληνική βιομηχανία σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τους βιομηχανικούς κολοσσούς στην παγκόσμια αγορά.

Ειδική μνεία κάνει και στην ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων, ιδίως όσον αφορά τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

«Η ενίσχυση της βιομηχανίας προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας απαντά και στο χρόνιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του επίμονου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο που την καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης» καταλήγει ο ΣΕΒ.