Skip to main content

ΣΕΒ: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στον τομέα της υγείας

Aλλαγές όπως η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, δημιούργησε την ανάγκη για απασχόληση στελεχών, με γνώσεις επιστημών υγείας, λέει ο ΣΕΒ

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας παρουσιάζει σε σχετική ανάλυσή του ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον τομέα των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας δημιουργούν ζήτηση για δεκάδες νέες ειδικότητες.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η στροφή των επιχειρήσεων του κλάδου προς την εξωστρέφεια, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για στελέχη των τμημάτων εξαγωγών, market development και market access που διαθέτουν γνώσεις επιστημών υγείας (βιολογία και φαρμακευτική) ή θετικών επιστημών (χημεία) σε συνδυασμό με γνώσεις ξένων γλωσσών, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και γνώσεις των οικονομικών της υγείας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ξένων αγορών.

Παράλληλα, αλλαγές όπως η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αντί του προϊόντος δημιούργησε την ανάγκη για απασχόληση στελεχών με γνώσεις επιστημών υγείας (βιολογία, φαρμακευτική), οικονομικών της υγείας, αλλά και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων στο μάρκετινγκ.

Ακόμη τονίζεται πως με την γήρανση του πληθυσμού και τη βιολογική επιβάρυνσή του αναμένεται να αυξηθούν η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών υγείας και κατ' επέκταση αρκετών ειδικοτήτων του τομέα.

«Εφόσον η οικονομία και ο τομέας ανακάμψουν, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα πρόσληψης επιστημονικού δυναμικού με εμπειρία στο εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί η διάχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων, που έχει αποκτήσει το ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε στο εξωτερικό, στο εγχώριο παραγωγικό σύστημα» υποστηρίζει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, οι βιομηχανίες φαρμάκων αυξήθηκαν από 51 το 2009 σε 92 το 2016, οι εργαζόμενοι σε αυτές από 14,3 σε 16,8 χιλιάδες και η αξία της παραγωγής τους διαμορφώθηκε σε 1,49 δισ. από 1,33 δισ.