Skip to main content

ΣΕΒ: Το 2018 δεν πρέπει να είναι έτος επιστροφής στο παρελθόν

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη κυκλικής οικονομίας σε εθνικό επίπεδο είναι «λίγες και αποσπασματικές».

Το 2018 δεν πρέπει να γίνει το έτος που η Ελλάδα θα επιχειρήσει επιστροφή σε παλιές πρακτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα βασίζεται σε νέες τάσεις, όπως η κυκλική οικονομία.

Στο πρώτο εβδομαδιαίο δελτίο του για το νέο έτος, ο ΣΕΒ σημειώνει πως κύριο ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος «αυτοτροφοδοτούμενης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς περιττές σπατάλες», προσθέτοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η ανώφελη διόγκωση του κράτους και η απώλεια της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Το δελτίο είναι εν πολλοίς αφιερωμένο στην κυκλική οικονομία, μία στρατηγική που δίνει έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και συνεπώς μειώνει τη σπατάλη στην παραγωγική διαδικασία.

«Στην κυκλική οικονομία, το προϊόν σχεδιάζεται εξαρχής έτσι ώστε να ανακατασκευάζεται ή να επαναμεταποιείται, για να επαναχρησιμοποιηθεί ως καινούργιο. Μπαίνει, έτσι, φρένο στην αλόγιστη εξάντληση, ανεπιστρεπτί, των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη και την καταστροφή της βιόσφαιρας», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη κυκλικής οικονομίας σε εθνικό επίπεδο είναι «λίγες και αποσπασματικές» τη στιγμή που – σύμφωνα με τους υπολογισμούς του – σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση να θέσει σε εκτενή διαβούλευση με την αγορά τις εθνικές προτεραιότητες που σχεδιάζει για την κυκλική οικονομία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναφέρει, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις.

«Οι τάσεις και οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας ίσως να είναι περισσότερο επίκαιρες παρά ποτέ και για την ελληνική οικονομία», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.