Skip to main content

Σφακιανάκης: Αρπακτικά στο διαδίκτυο- Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ο Πρόεδρος του Cyber Security International Institute καλεί τους γονείς να εξοικειωθούν με το διαδίκτυο. Σοβαρά περιστατικά εκφοβισμού στην Ελλάδα

Καμπανάκι για περιστατικά σοβαρού διαδικτυακού εκφοβισμού στη χώρα μας κρούει ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI) κ. Μανώλης Σφακιανάκης.

Σε συνέντευξή του στη Voria.gr, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για το επιμορφωτικό δωρεάν σεμινάριο με θέμα «Προστάτεψε το Παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα», μιλά για παιδιά που στερούνται ουσιαστικής επικοινωνίας με τους γονείς τους, την ώρα που στο διαδίκτυο βρίσκονται άνθρωποι «αρπακτικά» για να τα εκμεταλλευτούν.

Ο κ. Σφακιανάκης υπογραμμίζει ότι «το cyber bullying είναι ένα φαινόμενο της εποχής, το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί μάστιγα στη χώρα μας». Ο Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI) ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι με σωστές συμπεριφορές οι κίνδυνοι από τη χρήση του Διαδικτύου μειώνονται. Καλεί τους γονείς να εξοικειωθούν με το διαδίκτυο και να είναι δίπλα στα παιδιά τους.

Το όγδοο δωρεάν σεμινάριο με κεντρικό ομιλητή τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη διοργανώνεται από την i-Dialogue, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης επιμορφωτικών σεμιναρίων «Προστάτεψε το παιδί σου από το ηλεκτρονικό έγκλημα».

Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (Μεγάλου Αλεξάνδρου 49) και ώρα 18:30.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της πανελλαδικής δράσης επιμορφωτικών σεμιναρίων «Προστάτεψε το παιδί σου από το ηλεκτρονικό έγκλημα»;

Στόχος τόσο της δράσης, όσο και προσωπικός μου, είναι να ενημερώσουμε γονείς και παιδιά σε κάθε άκρη της Ελλάδας, αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση των ίδιων και των παιδιών τους. Το κομμάτι της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης παίζει βασικό ρόλο στην ψηφιακή μας ασφάλεια και εξέλιξη. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι για να είναι ένα παιδί ασφαλές πρέπει να γνωρίζει τόσο το Διαδίκτυο όσο και τους κινδύνους που κρύβει.

- Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τη χρήση του Διαδικτύου για τα παιδιά;

Με σωστές συμπεριφορές οι κίνδυνοι μειώνονται, ωστόσο, πάντα ελλοχεύουν. Τα παιδιά που στερούνται ουσιαστικής επικοινωνίας με τους γονείς τους, τείνουν είτε να την ψάχνουν αλλού είτε να γεμίζουν τα κενά ζώντας στον ψηφιακό κόσμο. Δυστυχώς εκείνο είναι το σημείο στο οποίο βρίσκονται άνθρωποι «αρπακτικά», και είναι εκεί για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών και στην πορεία να τα εκμεταλλευτούν. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως να διαφυλάξουν την διαδικτυακή τους «υγιεινή», να μη μοιράζονται άσκοπα προσωπικά τους δεδομένα και στοιχεία.

- Πόσα περιστατικά επίθεσης (cyber bullying) σε βάρος ανηλίκων καταγράφονται ετησίως στη χώρα μας;

Μέχρι σήμερα συνολικά έχουν καταγραφεί 16 περιστατικά σοβαρού διαδικτυακού εκφοβισμού. Το cyber bullying είναι ένα φαινόμενο εποχής, το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί μάστιγα στη χώρα μας. Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις συνθήκες που προκαλούν τρομοκρατία και απειλούν τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα ενός παιδιού, από μία παρεξήγηση πάνω στο παιχνίδι.

- Με ποιους τρόπους μπορεί ένας άγνωστος να αποπλανήσει ένα παιδί; Πόσα τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί επισήμως στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Ένας κακόβουλος δεν επιλέγει τα θύματά του τυχαία. Όπως είπαμε και νωρίτερα, το παιδί έχει απόλυτη ανάγκη από επικοινωνία και προσοχή. Όταν οι γονείς δεν βρίσκονται εκεί να ακούσουν το παιδί τους, θα βρεθεί κάποιος άγνωστος, να δώσει στο παιδί την προσοχή που επιθυμεί και στη συνέχεια να το αποπλανήσει. Τα περιστατικά είναι πολλά, και δυστυχώς οι ευκαιρίες που δίνονται στους δράστες ακόμα περισσότερες.

- Πόσο εύκολα είναι να εθιστεί ένα παιδί στα video games και τη χρήση τους;

Όταν το παιδί βρίσκεται σε έναν αυτόματο πιλότο, το τάμπλετ και ο υπολογιστής αποτελούν μία σύγχρονη νταντά, και οι γονείς απουσιάζουν από τη ζωή του παιδιού, αυτό μπορεί πολύ εύκολα να χάσει τα όρια και να εθιστεί. Ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια και όχι μόνο αποτελεί μάστιγα της εποχής. Κρατήστε ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν οποιουδήποτε άλλο εθισμό, όπως τον αλκοολισμό ή τον τζόγο. Τα παιδί βιώνει μία παράλληλη ψηφιακή πραγματικότητα με την οποία ταυτίζεται και σταδιακά γίνεται ένα με αυτή.

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού που έχει εθιστεί; Περισσότερα είναι τα αγόρια ή τα κορίτσια;

Η τάση δείχνει τα αγόρια να εθίζονται περισσότερο στα διαδικτυακά παιχνίδια, ενώ τα κορίτσια να εθίζονται σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό στα κοινωνικά δίκτυα. Όταν το παιδί παρουσιάζει αλλαγή συμπεριφοράς, επιθετικότητα, μείωση κοινωνικότητας και σταδιακή απομάκρυνση από οποιαδήποτε δραστηριότητα, είτε σχολική είτε κοινωνική, έχουμε μία πλήρη εικόνα παιδιού που έχει εθιστεί.

- Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος για να απασχολείται ένα παιδί στο Διαδίκτυο; Ισχύει ότι η Ελλάδα κατέχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στις ώρες του online gaming;  

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο Online Gaming και προτελευταία στον διαδικτυακό αλφαβητισμό. Τα παιδιά και οι γονείς έχουν ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια τους, το οποίο όμως δυστυχώς δεν ξέρουν να το χρησιμοποιήσουν σωστά και με ασφάλεια. Ο χρόνος στο διαδίκτυο διαμορφώνεται στο κάθε παιδί διαφορετικά, αναλόγως της συμπεριφοράς του και της εγκράτειας του. Ωστόσο, ενδεικτικά μπορούμε να πούμε, ότι μία ώρα την ημέρα στο διαδίκτυο, αφού έχει τελειώσει όλες του τις υποχρεώσεις και είναι συνεπές, είναι αρκετή.

- Πώς μπορεί ένας γονιός, ο οποίος δεν έχει επαφή με το ίντερνετ να προστατέψει το παιδί του;

Ο γονέας θα πρέπει να εξοικειωθεί με το διαδίκτυο. Να ενημερωθεί και να μάθει. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της δράσης. Μόνο έτσι θα μπορεί να βρίσκεται δίπλα στο παιδί του και να το νουθετεί σωστά. Η λύση δεν βρίσκεται στο να απομακρύνουμε το παιδί από τη τεχνολογία και το διαδίκτυο. Η λύση υπάρχει μόνο στην εκπαίδευση και την ενημέρωση.

- Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους γονείς;

Να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους και να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία. Να τα επιτηρούν και να τα συμβουλεύουν. Να θέτουν όρια.

- Τι γίνεται με τη χρήση των social media και την ανάρτηση φωτογραφιών από γονείς;

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι κάτι που μπορεί για τους περισσότερους να φανεί αθώο και φυσιολογικό, για κάποιους άλλους σημαίνει άλλα πράγματα. Πρέπει οι γονείς να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους, που να μπορούν σε οποιοδήποτε επίπεδο να ερμηνευθούν διαφορετικά. Όταν δημοσιεύετε κάτι πρέπει πρώτα να σκεφτείτε εάν θα το μοιράζατε ελεύθερα στο δρόμο, γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει στην πραγματικότητα.

- Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση με ανήλικο, το οποίο κινδύνευε που αντιμετωπίσατε στην επαγγελματική σας πορεία στην Ελληνική Αστυνομία;

Ο Διευθυντής σε μία Υπηρεσία τόσο καίρια, όπως αυτή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καλείται να αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές και δύσκολες καταστάσεις και να τις φέρνει εις πέρας. Κάθε υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ανήλικος είναι μία ξεχωριστή υπόθεση από μόνη της, πρωτεύουσας σημασίας, κατά την οποία καλείσαι να δράσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

Στη Δράση συμμετέχουν ως ομιλήτριες οι:

Μαρίσα Βουλγαράκη: Ψυχολόγος- Εγκληματολόγος- MSc Criminal Investigation
Bέρα Αθανασίου: Ψυχολόγος-MSc-Ψυχοθεραπεύτρια και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και
Μαριάννα Τάσση: Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος

Η Δράση στο σύνολό της γίνεται με την Υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και υπό την Αιγίδα κατά τόπους Δήμων και Περιφερειών.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέγας Πανελλαδικός Χορηγός της Δράσης είναι η εταιρεία ΜYTILINEOS και Πανελλαδικός Χορηγός της Δράσης είναι η εταιρεία WIND Ελλάς

Στη Θεσσαλονίκη Χορηγός Επικοινωνίας είναι η Voria.gr

Διοργάνωση: i-Dialogue

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:
 
Την ιστοσελίδα της Δράσης https://prostatepse.gr/

Το προφίλ της Δράσης στο Instagram: https://www.instagram.com/prostatepse_to_paidi_sou/?hl=en

Τη σελίδα της Δράσης στο Facebook: https://www.facebook.com/prostatepse.gr/

Ποιος είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης

Είναι Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI).  
Γνωρίζει το διαδίκτυο και πως η αλληλεπίδραση με τους χρήστες, πρέπει να γίνεται υπό καθεστώς ασφαλείας και γνώσης των κινδύνων που ελλοχεύουν. Η πολυετή εμπειρία του στην διαλεύκανση 28.000 υποθέσεων και η διορατικότητά του τον έχουν βάλει πολλές φορές στη θέση του εκπαιδευτή σε σεμινάρια διοργανωμένα από την INTERPOL, EUROPOL και άλλους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς. 

Ως Ιδρυτής, πλέον,  του CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχει συντάξει πλήθος επιστημονικών άρθρων ενώ έχει λάβει ενενήντα τίτλους από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Επιπρόσθετα, έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών, την UNICEF  και το FBI.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, για πολλά χρόνια Επικεφαλής του Τμήματος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει αφοσιωθεί στην ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα ευαίσθητων ομάδων, όπως αυτή των παιδιών. Έχει εστιάσει  στην ανάγκη προστασίας τους από επικείμενες απειλές που ναι μεν παρουσιάζονται στο διαδίκτυο, αλλά προέρχονται από φυσικά πρόσωπα. Γνωρίζει πρώτος απ’όλους πώς έχει εξελιχθεί η νέα μορφή εγκλήματος, τί μπορεί να προκαλέσει και πώς μπορεί να εξαλειφθεί.