Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
x

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση Τσακαλώτου με εκπροσώπους της βιομηχανίας - Τι είπε για την αξιολόγηση - Τα θέματα που έθεσε ο ΣΒΒΕ

Στην ημερομηνία - ορόσημο, όπως την έθεσαν οι θεσμοί, της 20ής Φεβρουαρίου, προέβλεψε την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, μέσω πολιτικής, όμως, απόφασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη σημερινή ωριαία συνάντησή του με εκπροσώπους της βορειοελλαδικής βιομηχανίας, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Αθανάσιο Σαββάκη, και τον επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου, Γιώργο Μυλωνά. Ο κ. Σαββάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, μετέφερε τις ανησυχίες της βιομηχανίας σχετικά με την κάθετη πτώση του τζίρου της αγοράς που παρατηρείται από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επί του θέματος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες και κυρίως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και του Νομισματικού Ταμείου, ευθύνονται για την μη έγκαιρη λήψη απόφασης. Όπως εκτίμησε, μάλιστα, ο ίδιος, στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει πολιτική απόφαση.

Επίσης, συζητήθηκε εκτενέστατα το θέμα της υπερφορολόγησης των μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών της βιομηχανίας και κυρίως το γεγονός ότι τους τελευταίους 3 μήνες παρατηρούνται μαζικές εκροές ανώτατων στελεχών στο εξωτερικό (brain drain). Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, πλέον φεύγουν από την Ελλάδα όχι μόνο άνεργοι οι νέοι επιστήμονες, αλλά και στελέχη αξιόπιστων επιχειρήσεων και μάλιστα υψηλόμισθα, αφενός γιατί η φορολογία απορροφά σχεδόν τα 3/4 των δαπανών μισθοδοσίας τους και, αφετέρου επειδή το περιβάλλον στην χώρα έχει γίνει πολύ γκρίζο και απαισιόδοξο.

Είναι προφανές, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, ότι η τάση αυτή αποδυναμώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο της ελληνικής βιομηχανίας με άμεσες συνέπειες στην ανταγωνιστικότητά της. Σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη θετική του ανταπόκριση στην εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων.

Τέλος, συζητήθηκε το μείζον θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ζήτησε από τον ΥΠΟΙΚ να ληφθούν αντίστοιχα νομοθετικά μέτρα, με αυτά που πρόσφατα εξήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα νωπά αγροτικά προϊόντα. Και σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την κατανόησή του και υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει τις προσφορότερες λύσεις.

Στον υπουργό τέθηκε, επίσης, το πάγιο πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, καθώς και το υψηλό κόστος χρήματος για αυτούς που έχουν ακόμη πρόσβαση σε κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.

Το πρόγραμμα επαφών του υπουργού περιλαμβάνει ακόμη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κ.Θ.Β.Ε. κ. Στυλιανού, με τον πρόεδρο και δ/νοντα σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. κ. Κρεστενίτη, με τους επικεφαλής της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Αντωνούδη και κα. Καλφακάκου, με τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Ν. Μυλόπουλο και, με την υφυπουργό Εσωτερικών κα. Κόλλια- Τσαρουχά.

 

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ