Skip to main content

Σόου πυροτεχνημάτων στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για τη νέα χρονιά

Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Κόκκινη κλωστή δεμένη...» για την εορταστική περίοδο θα ξεκινήσει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

Με ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων στον ουρανό της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί η πόλη τη νέα χρονιά. Τον σχεδιασμό και τη ρίψη των πυροτεχνημάτων έχουν αναλάβει τα αδέρφια Νάνου, παγκόσμιοι πρωταθλητές στο είδος τους.

Το σόου πυροτεχνημάτων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη φετινή περίοδο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το ΕΒΕΘ ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο event.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΕΒΕΘ Κωστή Χατζαρίδη, το σόου θα είναι αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίου και θα έχει διάρκεια περίπου 8 λεπτών. «Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εορταστική εικόνα στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός του σόου κρύβει πολλές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr. Τα πυροτεχνήματα θα ριχτούν μέσα από τη θάλασσα και θα εκτοξεύονται σε ύψος 150 μέτρων και θα έχουν άνοιγμα 500 μέτρων. «Αυτά τα σόου είναι συνήθως 3-4 λεπτά, εδώ στη Θεσσαλονίκη θα είναι 8 λεπτά, προκειμένου να το δουν και να το καταλάβουν όλοι οι Θεσσαλονικείς», τόνισε ο κ. Χατζαρίδης.

Τα αδέρφια Νάνου έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πυροτεχνημάτων 2014 και 2015 που διοργανώθηκε στη Τσεχία και στο Βέλγιο. Έχουν ήδη κατακτήσει πέντε πρώτα παγκόσμια βραβεία και έχουν λάβει μέρος σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως τελετές έναρξης και λήξης Ολυμπιακών Αγώνων, Tomorrowland και Eurovision. Παράλληλα, έχουν επιμεληθεί ειδικά εφέ σε μεγάλες συναυλίες των Rihanna, Jlo, AC/DC κα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 180 που θα λάβουν χώρα από 300 καλλιτέχνες για την εορταστική περίοδο από τις 10 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Κόκκινη κλωστή δεμένη...»

Το Σάββατο θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά όλες οι εκδηλώσεις ενώ θα ανάψει και ο εορταστικός διάκοσμος της πόλης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα και σκηνογράφο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Απόστολο Βέττα.

Πρόκειται για ένα παραμύθι με ισχυρούς συμβολισμούς με τίτλο «Κόκκινη κλωστή δεμένη...». «Οι έμποροι μου  ζήτησαν να βρω ένα παραμύθι και προσπάθησα να εντοπίσω το συνεκτικό ιστό γύρω από τον οποίο θα κινηθούν όλες οι εκδηλώσεις. Το παραμύθι αυτό παραπέμπει σε όλα τα παιδικά στοιχεία που διακρίνουν τη γενιά μας και τα όνειρά μας», τόνισε ο κ. Βέττας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως εξήγησε, είναι μια πρόταση που έχει να κάνει με την αντίληψη που μπορεί να έχουν όλοι γι' αυτές τις γιορτές, τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του καινούργιου χρόνου.


Μπουτάρης: Υψηλή αισθητική και έντονη καλλιτεχνική σφραγίδα

Για πολλά πειράματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία δεν ήταν επιτυχημένα έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Όπως τόνισε, «για τη φετινή διοργάνωση η όλη πρωτοβουλία στηρίζεται σε ένα κλίμα χριστουγεννιάτικου παραμυθιού,ώστε να αποκτήσει η πόλη έναν διακριτό χαρακτήρα για τις γιορτές, να έχει υψηλή αισθητική και έντονη καλλιτεχνική σφραγίδα και να προβάλλει το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν και στους φορείς της πόλης, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «καθώς περνούσε ο καιρός, ένας-ένας αποχωρούσε». «Γι’ αυτό και η προσπάθειά μας γνώρισε μεγάλη καθυστέρηση. Διότι αν οι φορείς συνεισέφεραν οικονομικά, όπως ήταν η αρχική υπόθεση εργασίας και όπως αρχικά είχαν συμφωνήσει, τα πάντα θα κινούνταν πιο γρήγορα και πιο έγκαιρα. Ελπίζουμε του χρόνου η συνεργασία αυτή να τελεσφορήσει», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το κόστος, ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι χορηγοί χρηματοδότησαν την κατασκευή του εορταστικού διάκοσμου που σχεδίασε ο Απόστολος Βέττας. «Το συνολικό κόστος των κατασκευών ανέρχεται σε περίπου 170.000 ευρώ, τα οποία συγκεντρώθηκαν όλα χάρη στους χορηγούς μας. Το συνολικό κόστος για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που επωμίστηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης αποκλειστικά ανέρχεται σε 140.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα κατανέμονται σε περίπου 300 καλλιτέχνες που θα «τρέξουν» 130 εκδηλώσεις το διάστημα των γιορτών», τόνισε ο κ.Μπουτάρης.

Για ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που στήνεται φέτος στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης. «Καταρρίπτεται ένας μύθος και μια καραμέλα ότι βγαίνουν 500.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Είναι πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, που συγκεντρώνονται τέτοια ποσά από φορείς και χορηγούς», ανέφερε. Στους συμβολισμούς που υπάρχουν στο «Κόκκινη κλωστή δεμένη...» αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα κουβάρι κλωστή – ανθρώπων που συνεργάστηκαν για τα φετινά Χριστούγεννα. Στα θετικά σημάδια που υπάρχουν στον τουριστικό τομέα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, τονίζοντας πως φέτος υπάρχουν υψηλές πληρότητες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σταδιακά πάντως αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ο εορταστικός διάκοσμος της πόλης. Έως αύριο θα έχουν τοποθετηθεί και πιθανόν να ανάψουν όλα τα λαμπόνια ενώ το Σάββατο στις 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στην Αριστοτέλους. Δύο ώρες νωρίτερα θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια στο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Τούμπας που έχει σχεδιαστεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ και εδώ