Skip to main content

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας χθες στη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχαν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Σε κλοιό κινητοποιήσεων ήταν χθες, Τετάρτη, η Θεσσαλονίκη καθώς χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής που είχαν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Ήδη από τις 10 το πρωί, περίπου 1000 άτομα, μέλη του ΠΑΜΕ άρχισαν να συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου όπου πραγματοποίησαν ομιλίες και στις 11 ξεκίνησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Την ίδια ώρα, στην Καμάρα, συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Από εκεί ξεκίνησαν επίσης πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Κινήθηκαν επί των οδών Εγνατίας, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί περίπου 100 άτομα, μέλη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» που συστάθηκε με τη συμμετοχή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της ΓΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Έξω από το ΥΜΑΘ έστησαν μικροφωνική και πραγματοποίησαν ομιλίες. Ωστόσο, την εκδήλωσή τους διέκοψε η πορεία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τα άτομα έσκισαν τις αφίσες τους και φώναζαν συνθήματα εναντίον τους, υποχρεώνοντας και τον ομιλητή να σταματήσει.

Λίγο αργότερα, έφτασε στο ΥΜΑΘ και η πορεία του ΠΑΜΕ, χωρίς ωστόσο να προκληθεί ένταση. Η πορεία του ΠΑΜΕ, που στο μεταξύ είχε κινηθεί επί των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου, συνέχισε την πορεία της επί της Αγίου Δημητρίου και κατέληξε στο ΕΚΘ, όπου μέλη της έγραψαν με σπρέι στην είσοδο: «ΣΕΒ και ΓΣΕΕ συναινούν, τσακίζουν τους εργάτες τα κέρδη να αυξηθούν».

Περίπου 50 άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ξεκίνησαν και πάλι πορεία από το ΥΜΑΘ, κινούμενοι επί των οδών Ι. Δραγούμη, Τσιμισκή και Αριστοτέλους με κατάληξη στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου διαλύθηκαν. Στον δρόμο, σταμάτησαν έξω από το κτήριο του ΕΒΕΘ, όπου πέταξαν μπογιές.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν επίσης μέλη της ΟΚΔΕ και της ΚΕΕΡΦΑ.

Η κυκλοφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης γινόταν με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς οι δρόμοι έκλειναν συνεχώς για τη διέλευση των διαδηλωτών. Η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι τη μία το μεσημέρι, που ολοκληρώθηκαν όλες οι κινητοποιήσεις.