Skip to main content

Σύλληψη δημοσίου κτηνιάτρου για απάτη κατ' επάγγελμα και εξακολούθηση

Στην υπόθεση συγκατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, είναι και δεύτερος δημόσιος κτηνίατρος, αλλά δεν συνελήφθη

Συνελήφθη χθες από την υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας, σε περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δημόσιος κτηνίατρος κατηγορούμενος για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία υπαλλήλου, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών και απάτη κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση.

Στην υπόθεση συγκατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, παραβίαση μέτρων για πρόληψη επιζωοτιών, ηθική αυτουργία σε δωροληψία υπαλλήλου και απάτη κατ’ επάγγελμα, είναι και δεύτερος δημόσιος κτηνίατρος, ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ο δεύτερος κτηνίατρος, μετά από αιμοληψίες σε δυο κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες ότι βρέθηκαν δείγματα αίματος ζώων, ύποπτα για μελιταίο πυρετό.

Για να αποφύγουν το ενδεχόμενο, όπως τους είπε, καραντίνας, προέτρεψε τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν στον πρώτο κτηνίατρο, ο οποίος ζήτησε να αποστείλουν στον ίδιο νέα δείγματα αίματος, για άτυπο εργαστηριακό έλεγχο στο δημόσιο κτηνιατρικό γραφείο, όπου υπηρετούσε, έναντι χρηματικής αμοιβής ανά δείγμα.

Στη συνέχεια ζητούσε προσχηματικά επανάληψη των εργαστηριακών εξετάσεων, επικαλούμενος περιοδικό επανέλεγχο ή επανεμφάνιση δειγμάτων μελιταίου πυρετού, αποκομίζοντας έτσι διάφορα χρηματικά ποσά.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποτελέσματα εξετάσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια, διαπιστώθηκε ότι για κανένα ζώο των μονάδων αυτών δεν υπήρχε υποψία για μελιταίο πυρετό.

Στο πλαίσιο έρευνας των αστυνομικών συνελήφθη ο πρώτος κτηνίατρος, αφού είχε παραλάβει το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 800 ευρώ, ως αντίτιμο για άτυπη εξέταση δειγμάτων.

Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, με τη Διεύθυνση όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210-8779700 και στο 10301.