Skip to main content

Συλλογική ευθύνη-συμφωνημένες δράσεις βγάζουν τη χώρα από τα αδιέξοδα

Άρθρο στη Voria.gr του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη για τις προϋποθέσεις προόδου μίας χώρας.

Του Αθανάσιου Σαββάκη*

Μια χώρα για να προοδεύσει και να αναπτυχθεί χρειάζεται τρία πράγματα:

Πρώτον, ισχυρό, ρεαλιστικό και επιτεύξιμο όραμα για το μέλλον της, τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια.

Δεύτερον, πίστη του λαού και αφοσίωσή του με σκληρή δουλειά, στην υλοποίηση του οράματος, και,

Τρίτον, πολιτικό σύστημα, συνειδητοποιημένο πολιτικό προσωπικό και δημόσια διοίκηση υψηλού επιπέδου, που με αυταπάρνηση και άοκνα, θα εργασθούν και θα συνεργασθούν για την υλοποίηση του συμφωνημένου οράματος.

Και τονίζω τη λέξη «συμφωνημένου», αφού για τον επιχειρηματικό κόσμο δεν ήταν ποτέ αντιληπτή η διαφορετική οπτική για την ανάπτυξη μεταξύ της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιστοίχως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πιστεύουμε ότι το κοινά αποδεκτό όραμα για την ανάπτυξη της χώρας μας θα μας οδηγήσει σε αυτό που εμφατικά απουσιάζει από το πολιτικό σύστημα την εποχή των μνημονίων: «τη συλλογική ευθύνη».

Υπογραμμίζω το ζήτημα της «συλλογικής ευθύνης» διότι οι πολίτες αυτής της χώρας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αφενός μετάθεσης ευθυνών από το ένα κόμμα στο άλλο για την κατάντια της χώρας μας, και αφετέρου κούφιων, ανούσιων και ατελέσφορων αντιπαραθέσεων.

Γιατί όλα αυτά; Η χώρα μας δεν μπορεί επιτέλους να βρει αναπτυξιακή κατεύθυνση; Είναι τόσο δύσκολο να συζητήσουμε με νηφαλιότητα για το κοινό μας μέλλον; Ας μη μας διαφεύγει ότι η στείρα αντιπαράθεση μας οδηγεί καθημερινά στην οπισθοδρόμηση και όχι στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η απουσία αναπτυξιακού οράματος, που μας οδηγεί τελικά στην ανυπαρξία τόσο στο ευρωπαϊκό, όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Και το οξύμωρο είναι ότι όλο το πολιτικό σύστημα συμφωνεί ότι το μέλλον αυτής της χώρας διέρχεται από την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Σημαντικών αλλαγών στον τρόπο διακυβέρνησης, στη δομή του κράτους και στο παραγωγικό μας υπόδειγμα.

Οι επιχειρηματίες της χώρας αναζητούμε πολιτική ηγεσία που να επιδιώκει σε καθημερινή βάση τις μεταρρυθμίσεις. Να τις πιστεύει και να τις υπερασπίζεται δημόσια. Να εμπνέει, δηλαδή, την κοινωνία για το αύριο.

Διαφορετικά ο φόβος που απορρέει από την ανησυχία για το πολιτικό μέλλον των κομμάτων, θα είναι το μόνιμο και διαρκές εμπόδιο για την πολυπόθητη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τελικά, μπορούμε ως χώρα να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή δυναμική, που θα φέρει κατ΄ αρχήν πίσω τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, που απελπισμένα από την τραγωδία της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό;

Η απάντηση από εμάς τους  επιχειρηματίες είναι κατηγορηματικά θετική: ΝΑΙ, μπορούμε.

Διότι στην πατρίδα μας υπάρχει υγιής παραγωγική βάση που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Παράγει προϊόντα τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα. Προϊόντα πιστοποιημένα με βάση διεθνή πρότυπα με αυστηρές προδιαγραφές. Προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά.

Αυτό που χρειαζόμαστε όμως είναι η εντατική παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ανοίξουμε νέες αγορές και να ενταχθούμε σε παγκόσμιες αλυσίδες διανομής. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη να συμφωνήσουμε σε βασικές αρχές βιομηχανικής πολιτικής, τις οποίες στη συνέχεια θα μετουσιώσουμε σε ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων έμπρακτης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

*Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι επιχειρηματίας & πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος