Skip to main content

Σήμα κινδύνου για την ελληνική βιομηχανία

Σε συνεχή συρρίκνωση οδηγείται η ελληνική παραγωγή και μεταποίηση και αν συνεχιστεί ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέ

Σε συνεχή συρρίκνωση οδηγείται η ελληνική παραγωγή και μεταποίηση και αν συνεχιστεί ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Χαλάτσογλου, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας της χώρας, που τελεί σε πλήρη αποβιομηχάνιση.

Στις επισημάνσεις αυτές προέβη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του, που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ξυνίδη. Ο κ. Χαλάτσογλου ως μελανά σημεία που οδηγούν σε συρρίκνωση την ελληνική παραγωγή θεωρεί την υπέρμετρη φορολόγηση, καθώς υπολογίζει ότι το κόστος φορολόγησης μαζί με την περαίωση αυξήθηκε κατά 70%. Τα βέλη του επικεντρώθηκαν κατά των τραπεζών καθώς τις θεωρεί υπαίτιες για τον «στραγγαλισμό» ρευστότητας που έχει υποστεί η αγορά.

Κατήγγειλε ότι οι τράπεζες δεν δίνουν εγγυητικές επιστολές για την αγορά α’ υλών ούτε σε υγιής επιχειρήσεις. Ζήτησε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει την χρηματοδότηση της ελληνικής παραγωγής μέσω των τραπεζών και «οι τράπεζες που διατείνονται ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας να κόψουν τη χρηματοδότηση σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια».

Ο κ. Χαλάτσογλου τόνισε ότι οι τράπεζες από το 2008 έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την εγγύηση του δημοσίου για την εξασφάλιση της ρευστότητας τους δάνεια 95 δισ.ευρώ με επιτόκιο 1%, προφανώς για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που έχουν στα Βαλκάνια. Ως «οξύμωρο και κερδοσκοπία σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» κατηγόρησε τις τράπεζες γιατί στην έκδοση ομολόγων που προέβη το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, κυβέρνηση πανηγύριζε γιατί κάλυψε 1,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,9%. Ο κ. Χαλάτσογλου αναφέρει ότι κάλυψη έγινε κατά 700εκατ. ευρώ από ξένες τράπεζες και το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από ελληνικές με το ίδιο επιτόκιο. Θα μπορούσαν οι ελληνικές τράπεζες να περιοριστούν σε επιτόκιο 2%. «Δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να εγγυάται για τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα και την εξασφαλίζουν με επιτόκιο 1% και μετά αυτές να κερδοσκοπούν σε βάρος του κράτους και του ελληνικού λαού με επιτόκιο 4,9%». Είναι άδικο, τόνισε, σε αυτή τη χώρα για την οικονομική κρίση να επιβαρύνονται και να υφίστανται περικοπές μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας προειδοποίησε ότι σε τέτοιο περιβάλλον δεν πρόκειται να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις, αφού οι ίδιοι οι Έλληνες δεν προχωρούν σε επενδύσεις. Χαρακτήρισε ως «φαρσοκωμωδία» το fast track, καθώς όπως υποστήριξε αν κάποιος προγραμματίζει μια επένδυση μπλέκει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Στην κατάσταση αυτή απέδωσε και την αποχώρηση των ξένων επενδυτών από το Αστακό και το Ελληνικό. Ο κ. Χαλάτσογλου ζήτησε το fast track να υιοθετηθεί πραγματικά στην ελληνική δημόσια διοίκηση και να θεσπιστεί ένα fast track 2 για την ελληνική περιφέρεια. Πρότεινε μάλιστα να επωμιστεί με τις επενδύσεις ένας υφυπουργός, ο οποίος θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τις ελληνικές και ξένες επενδύσεις και θα εφαρμόζει γρήγορες διαδικασίες. Το μοντέλο αυτό τόνισε εφαρμόστηκε στην Τουρκία και κατάφερε μετά από 4 χρόνια που έδιωξε το ΔΝΤ να φέρει στη χώρα της 64δις. ευρώ σε ξένες επενδύσεις.

Ο ίδιος ζήτησε πραγματική ταχύτητα στην εφαρμογή των όποιων μέτρων ανακοινώνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Χαλάτσογλου ανέφερε ότι αν συνεχίσουν να κλείνουν οι επιχειρήσεις με τον ίδιο ρυθμό, τότε το ελληνικό κράτος θα μειώσει κατά πολύ τα έσοδα του και θα διογκωθούν ακόμη περισσότερα τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και ίσως οι συνέπειες να είναι αδιέξοδες, τόνισε καταλήγοντας.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτης Ξυνίδης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «το κλειδί της ανάπτυξης το κρατάμε στα χέρια μας όλοι εμείς: η Κυβέρνηση, οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο στόχος είναι κοινός και μας αφορά όλους: Επανεκκίνηση της οικονομίας». Ο κ. Ξυνίδης επεσήμανε ότι το υπουργείο προσανατολίζει τις δράσεις του στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια οικονομία με ισχυρές παραγωγικές δυνατότητες που θα βασίζεται στην υψηλή ποιότητα του εργατικού δυναμικού, το αποτελεσματικό κράτος, τις νέες τεχνολογίες και το σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο υπουργός αναπληρωτής ανέλυσε το νέο επενδυτικό νόμο, τονίζοντας πως δεν έχει τη λογική των προηγούμενων νόμων που βασίζονταν στις επιδοτήσεις. «Ο νέος επενδυτικός νόμος επιβραβεύει την καινοτομία και την τεχνολογία, προωθεί τη διασύνδεση των επιχειρήσεων» επεσήμανε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «σε λίγο καιρό η αγορά θα πάρει μπροστά».

Όσον αφορά ειδικότερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Ξυνίδης ανέφερε πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το αναπτυξιακό της μοντέλο και συμπλήρωσε ότι για να βγει η Περιφέρεια από τη δύσκολη θέση, που σήμερα βρίσκεται, ο δρόμος είναι η στροφή στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα με έμφαση στον τριτογενή τομέα.

«Ο δρόμος της επιβίωσης περνάει μέσα από την ανάπτυξη του εμπορίου και των υπηρεσιών. Περνάει μέσα από την ανάπτυξη νέων σύγχρονων μονάδων παραγωγής ενέργειας, περνάει μέσα από τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ενός φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αν παραμείνει υγιές θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Αναπληρωτής αναφέρθηκε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της περιοχής και δήλωσε πως τα έργα αυτά θα πραγματοποιηθούν. «Σήμερα, έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με μια επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται κυρίως στο κράτος και στα ταμεία του, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια επιτακτική ανάγκη: Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ιστού επιχειρήσεων που στηρίζονται στη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία» κατέληξε ο κ. Ξυνίδης.