Skip to main content

Σημαντικές περικοπές ζητούν οι δανειστές της Λετονίας

Η Λετονία θα πρέπει να περικόψει 730 εκατ. δολ. από τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να περιορίσει το μεγάλο έλλειμμα που έχει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως προειδοποίησαν οι δανειστέ
Η Λετονία θα πρέπει να περικόψει 440 εκατ. λατς (730 εκατ. δολ.) από τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να περιορίσει το μεγάλο έλλειμμα που έχει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως προειδοποίησαν οι δανειστές της.

Η Λετονία βρέθηκε στη δίνη νομισματικής κρίσης το 2008, ύστερα από αρκετά χρόνια αλόγιστων δαπανών και όταν κατέρρευσε η αγορά ακινήτων που είχε υπερτιμηθεί. Στηρίχθηκε ωστόσο λαμβάνοντας έκτακτα δάνεια ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ (9 δισ. δολάρια) από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Σουηδία.

Οι απεσταλμένοι των δανειστών της Λετονίας συμφώνησαν με την κυβέρνηση ότι «θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για περικοπές ύψους 395 έως 440 εκατομμυρίων λατς (περίπου 3,1 έως 3,5% επί του ΑΕΠ) για να επιτευχθεί ο στόχος ως προς το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011, που είναι να μην ξεπερνάει το 6% του ΑΕΠ», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Η συγκεκριμενοποίηση του στόχου για τις περικοπές που απαιτούνται, έγινε καθώς η Λετονία οδεύει προς εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο. Ωστόσο η κυβέρνηση μειοψηφίας είχε και μία καλή είδηση, αφού επιβεβαιώθηκε ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για έλλειμμα 8,5% επί του ΑΕΠ εφέτος.

«Οι συνθήκες στη λετονική χρηματοπιστωτική αγορά έχουν βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ενισχύθηκε η πολιτική αξιοπιστία. Ωστόσο τόσο η εσωτερική κατάσταση όσο και το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον δεν έχουν σταθεροποιηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.