Skip to main content

Σημαντικές ζημιές για την Αγροτική

Υψηλές ζημίες ύψους 117,2 εκατ. ευρώ καταγράφει η ATEbank στο εννεάμηνο, έναντι κερδοφορίας 82,4 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σε 117,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες της ATEbank στο εννεάμηνο, έναντι της περυσινής κερδοφορίας 82,4 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλών προβλέψεων απομείωσης και τις ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, με την στήριξη του Δημοσίου, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης ενώ σχεδιάζει και αναδιάρθρωση.

Μέρος του ποσού από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και τα υπόλοιπα για την ενίσχυση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου.

Η ΑΤΕbank αποδίδει τις ζημίες του εννιάμηνου στη διατήρηση των αυστηρών κριτηρίων εκτίμησης των κινδύνων που έχουν αναληφθεί από τον όμιλο, στην αναγνώριση προβλέψεων απομείωσης ύψους 287,2 εκατ. ευρώ, καθώς και στις ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη αυξήθηκαν κατά 37,4% σε 286,1 εκατ. ευρώ, και η τράπεζα σημειώνει πως το μέγεθος για το τρίτο τρίμηνο (105,8 εκατ. ευρώ) αποτελεί το υψηλότερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα του Ομίλου την τελευταία πενταετία.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν στο εννιάμηνο σε 613,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12,4% (+6,4% στο τρίμηνο). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στη σημαντική συγκράτηση του κόστους άντλησης χρήματος (-19,3% σε ετήσια βάση) όσο και στη διατήρηση υψηλών εσόδων τόκων χορηγήσεων, κυρίως λόγω ανατιμολόγησης των προϊόντων και αύξησης των εσόδων τόκων του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Η διαφορά του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων από το αντίστοιχο των καταθέσεων σημείωσε αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και ανήλθε στις 380 μονάδες βάσης ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 5 μβ σε επίπεδο τριμήνου και ανήλθε σε 2,76% από 2,71% στο τέλος Ιουνίου 2010.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το εννεάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 47,9 εκατ. ευρώ έναντι 57,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009 λόγω των μειωμένων εργασιών του Ομίλου, αν και σε επίπεδο τριμήνου εμφανίζονται ελαφρά βελτιωμένα.