Skip to main content

Σημαντική μείωση πληθωρισμού προβλέπει ο Χρυσοχοΐδης

Μείωση τιμών και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 2% εως 3%, από το 5,4% που βρίσκεται σήμερα, προέβλεψε για τους επόμενους μήνες o υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Μείωση τιμών και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 2% έως 3%, από το 5,4% που βρίσκεται σήμερα, προέβλεψε για τους επόμενους μήνες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις μετά τη συναντησή του με το κλιμάκιο της τρόικας.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έχει φτάσει ήδη κοντά στο 15% και θα κλείσει στο τελος του χρόνου στο 17% - 18%, συμβάλλοντας στην αναθέρμανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Παράλληλα προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα πάψει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το επόμενο διάστημα καθώς, όπως διευκρίνισε, και η περσινή αύξηση ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων, η οποία δεν θα συνεχιστεί.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός εκτίμησε πως θα μειωθούν οι τιμές, τόσο προϊόντων όσο και υπηρεσιών, διαδικασία η οποία -όπως σημείωσε- έχει ήδη ξεκινήσει και τον προηγούμενο μήνα ο καθαρός πληθωρισμός σημείωσε αύξηση μόνο κατά 0,03%.

Στο υπουργικό συμβούλιο το ν/σ για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις του υπουργείου -ώστε το επόμενο διάστημα να μετατοπιστεί η συζήτηση από το δημοσιονομικό πρόβλημα στην ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας- ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ και θα προικοδοτηθεί με 460 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Εντός δεκαημέρου ο Αναπτυξιακός

Εντός του επόμενου δεκαημέρου, παρουσιάζεται επίσης ο νέος αναπτυξιακός - επενδυτικός νόμος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τομή για την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από τις επιχειρήσεις. Πολύ σύντομα, επίσης, θα παρουσιαστεί ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει θεαματική αύξηση των εξαγωγών. Έως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να διαμορφωθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη στήριξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ίδρυση τουλάχιστον 50.000 νέων επιχειρήσεων την επόμενη διετία.

Έτοιμο το ν/σ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιπρόσθετα, έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία ενεργοποίησης του one stop shop, μέσω των επιμελητηρίων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα προχωρήσει στην απλοποίηση του νόμου αδειοδότησης των βιομηχανιών, αλλά και για τη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών περιοχών (ΒΕΠΕ).