Skip to main content

Σήμερα αποφασίζει ο ESM για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Η εκταμίευση είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν για αυτό.

Συνεδριάζει σήμερα για να επανεξετάσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μετά την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η εκταμίευση είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν για αυτόν τον σκοπό. Το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εξετάσει αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 17.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης), λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, καθώς η διαθεσιμότητα για το υπολειπόμενο ένα δισεκατομμύριο ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Αν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε θα χάσει και την υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM ανέβαλε στη συνεδρίασή του στις 8 Ιουνίου την εξέταση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, για να λάβει περαιτέρω επιβεβαίωση της υλοποίησης όλων των αναγκαίων πληρωμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν τον Απρίλιο μικρή μόνο μείωση στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Αύριο, Παρασκευή 15 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.