Skip to main content

Σήμερα η απόφαση για έκδοση ή μη στη Μόσχα του Ρώσου μάγου των bitcoin

Στις 4 Οκτωβρίου ο Ρώσος χάκερ αποφασίστηκε να εκδοθεί στις ΗΠΑ για υπόθεση «ξεπλύματος» με bitcoin ποσού 4 δισ. ευρώ - Την τελική απόφαση ο Κοντονής

Το αίτημα της Ρωσίας για έκδοση του 38χρονου Ρώσου «μάγου» των bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, στη Μόσχα, θα εξεταστεί σήμερα από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση του Ρώσου χάκερ στις ΗΠΑ για υπόθεση «ξεπλύματος» με bitcoin ποσού 4 δισ. ευρώ (αποτελεί διαφορετική κατηγορία). Στη συνέχεια οι συνήγοροι του Βίνικ άσκησαν έφεση, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο κατηγορούμενος έχει συναινέσει στην έκδοση του στη Μόσχα, αρνούμενος, την κατηγορία που του προσάπτουν οι ρωσικές αρχές περί απάτης με λεία 10.000 ευρώ, για αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την έκδοση του 38χρονου στις ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ρωσικών αρχών.

Με ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου ήταν αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, καθώς όφειλε να προηγηθεί η εκδίκαση του ρωσικού αιτήματος έκδοσης λόγω της καταγωγής του κατηγορούμενου.

Πάντως, την τελική απόφαση έκδοσης του 38χρονου θα λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.