Skip to main content

Σήμερα η απονομή των βραβείων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέφτει η αυλαία στο 58ο ΦΚΘ με την τελετή λήξης στο Ολύμπιον και προβολή της ταινίας «Το πάρτι» - Δείτε αναλυτικά τα βραβεία που θα απονεμηθούν

Αυλαία θα πέσει απόψε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο και φέτος προσέφερε στο κοινό σημαντικές ταινίες, σπουδαίους καλλιτέχνες, αλλά και καινοτομίες, όπως οι ταινίες Virtual Reality.

Μάλιστα, η καλύτερη ταινία Virtual Reality θα παραλάβει βραβείο καλύτερης ταινίας (3000 ευρώ – μια ευγενική χορηγία του Σερβικού Κέντρου Κινηματογράφου).

Στη σημερινή τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία της Σάλι Πότερ, «Το πάρτι» (19:00, Ολύμπιον).

Κατά τα άλλα, στη σημερινή απονομή θα δοθούν τα εξής βραβεία:

Διεθνές Διαγωνιστικό

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος (Χρυσός Αλέξανδρος – 8000 ευρώ)
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος)
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος)
Βραβεία Ανδρικής & Γυναικείας Ερμηνείας, Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης ή Σεναρίου

Ανεξάρτητα βραβεία

Βραβείο FIPRESCI

Τα βραβεία FIPRESCI απονέμονται στην καλύτερη ελληνική και καλύτερη ξένη ταινία του Φεστιβάλ από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Η επιτροπή, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, παρακολουθεί αποκλειστικά ταινίες πρώτης προβολής.

Bραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος.

Bραβείο «Νέες Κινηματογραφικές Αφηγήσεις» της ΕΡΤ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, η ΕΡΤ Α.Ε. απονέμει το βραβείο «Νέες Κινηματογραφικές Αφηγήσεις» σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην κατηγορία «Επίσημη Πρώτη». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3000 ευρώ.

Βραβεία ΕΚΚ (Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου – 5000 ευρώ)

Bραβεία Νεότητας

Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, που αποτελείται από φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα απονείμει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής. Υποψήφιες είναι ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Βραβεία της ΠΕΚΚ (απονέμονται μετά από απόφαση της ειδικής γενικής συνέλευσης όλων των μελών της Πανελήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου που έχουν παρακολουθησει το Φεστιβάλ)

Βραβεία Κοινού Fischer

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μία δεκαετία, θα απονείμει τρία βραβεία σε ταινίες που κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» και στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», όπως και το βραβείο «Μιχάλης Κακογιάννης» στην ελληνική ταινία που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους των θεατών.