Skip to main content

Σήμερα η υπουργική απόφαση για τη μείωση των εισακτέων

Στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών, λέει ο Γαβρόγλου. Δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα, απαντά η ΝΔ.

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε ορισμένες σχολές, η οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά, δηλαδή οι μισοί τη φετινή χρονιά και οι υπόλοιποι την επομένη.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ σχετικά με την εξέταση και σε 5ο μάθημα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, είπε πως αφορά μόνο την Ιατρική.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως θα πρέπει "να το δούμε με αποδραματοποιημένο τρόπο", ενώ σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών και συνέστησε "να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση".

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη μείωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η προχειρότητα και η έλλειψη στόχευσης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνονται καθημερινά. Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνιστούν ύψιστη δοκιμασία για τους μαθητές, οι οποίοι εμπαίζονται κατ’ εξακολούθηση, αντί απερίσπαστοι να επικεντρώνονται στην κορύφωση της προσπάθειάς τους.

Έτσι, σήμερα, μόλις δύο μήνες πριν τη διενέργεια των εξετάσεων:

▪ Τροποποιείται επανειλημμένως με υπουργικές αποφάσεις ο αριθμός των εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτησης.

 ▪ Οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι αμφιλεγόμενες ως προς το χρόνο διενέργειάς τους και την ισονομία που εξασφαλίζουν απέναντι σε όλους τους υποψηφίους, αφού οι εξεταζόμενοι το Σεπτέμβριο κερδίζουν άλλο ένα δίμηνο προετοιμασίας.

 ▪ Παρατηρείται καθυστέρηση στις προκαταρκτικές ενέργειες των πανελλαδικών, όπως ο έλεγχος των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων, που άλλες χρονιές ξεκινούσε από τον Φεβρουάριο.

Το Υπουργείο δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα, δεν επιδεικνύει αξιοπιστία, αντιθέτως επιτείνει την αγωνία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση".