Skip to main content

Σήμερα ο αναδασμός των 8.500 στρεμμάτων του αγροκτήματος Βασιλικών

Ο αναδασμός είχε κηρυχθεί το 2000 αλλά μόλις σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες - Σημαντική ανάσα για εκατοντάδες κτηματίες

Ολοκληρώθηκε σήμερα, έπειτα από πολλά χρόνια, ο αναδασμός των 8.500 στρεμμάτων του αγροκτήματος Βασιλικών.

Πλέον οι αγρότες της περιοχής, μετά τη γνωστή διαδικασία του εκούσιου αναδασμού, αντί των διάσπαρτων αγροτεμαχίων, έχουν ενιαία μεγαλύτερα και προσβάσιμα στο σύνολό τους αγροτεμάχια, τα οποία μπορούν πιο εύκολα να καλλιεργήσουν και να αξιοποιήσουν, σε σχέση με τις πολυκερματισμένες ιδιοκτησίες, που μοιραία σε μεγάλη έκτασή τους έμεναν αναξιοποίητες.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στη σημερινή κλήρωση στο δημοτικό κατάστημα των Βασιλικών, καθώς οι διαδικασίες υλοποίησης του αναδασμού ουσιαστικά άρχισαν να ολοκληρώνονται η μία μετά την άλλη τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναδασμός του αγροκτήματος Βασιλικών κηρύχθηκε το 2000, με απόφαση του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες αποτύπωσης ξεκίνησαν το 2001 και διακόπηκαν το 2007. Ο αναδασμός πάγωσε για περίπου έξι χρόνια και το 2013 προκηρύχθηκε η σχετική μελέτη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θέρμης για να συνεχιστεί το έργο και έγιναν νέες τοπογραφικές αποτυπώσεις, συντάχθηκαν τα κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες (πίνακες ιδιοκτητών), ενώ υποβλήθηκαν και εξετάστηκαν 450 ενστάσεις, επεξεργάστηκαν 300 αιτήσεις για προνομιακά αγροτεμάχια, μεταφορά δικαιωμάτων κτλ. και ολοκληρώθηκε η εξέταση άλλων 200 αιτημάτων για ομάδες συγκλήρωσης.

«Έπειτα από δαιδαλώδεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, που κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θέρμης, σήμερα κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση του αναδασμού του αγροκτήματος Βασιλικών, με την κλήρωση των νέων αγροτεμαχίων, παρουσία πλήθους κόσμου. Πρόκειται για την αναδιανομή της αγροτικής γης, τον αναδασμό του αγροκτήματος Βασιλικών, μιας έκτασης 8.500 στρεμμάτων, στην οποία πλέον παύει ο πολυκερματισμός και δίνεται η δυνατότητα στους συμπολίτες μας για καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των περιουσιών τους. Οι ενιαίες εκμεταλλεύσεις δίνουν τη δυνατότητα για ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και επισπεύσαμε τις διαδικασίες προκειμένου η νέα καλλιεργητική περίοδος να βρει τους αγρότες στα νέα ενιαία, μεγαλύτερα και προσβάσιμα αγροτεμάχιά τους. Θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το Δήμο Θέρμης για την καλή συνεργασία τους και για την προσπάθεια που κατέβαλαν, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η διαδικασία, που πιστεύω θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τους αγρότες της περιοχής των Βασιλικών», τόνισε σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, που συμμετείχε στη σημερινή κλήρωση.

Επισημαίνεται πάντως ότι ως τυπική ολοκλήρωση του αναδασμού έχουμε με την κύρωση και μεταγραφή των νέων τίτλων στο Κτηματολογικό Γραφείο Βασιλικών, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί για το σύνολο των αγροτεμαχίων τον Δεκέμβριο του 2019.