Skip to main content

Συμφωνία σε δύο σημεία για τον ΑΔΜΗΕ, εκκρεμότητα για το μάνατζμεντ

Με κατ' αρχήν συμφωνία σε δύο σημεία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον ΑΔΜΗΕ.

Με κατ' αρχήν συμφωνία σε δύο σημεία (μετοχική σύνθεση και μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ), αλλά και με διατήρηση της εκκρεμότητας ως προς το μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά την συνάντηση:

- Συμφωνήθηκε κατ? αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (51%) θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα αποκτήσει το 100% των μετοχών και στη συνέχεια με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί, θα προχωρήσει η πώληση του 49% σε ιδιώτες.

- Συμφωνήθηκε επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους όπως η μεταφορά μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, ο συμψηφισμός υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τον σημερινό ΑΔΜΗΕ (που διαμορφώνονται σε 400 εκατ. ευρώ) κ.α.

Παραμένει, ωστόσο, η διαφωνία ως προς τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση.