Skip to main content

Απόφαση Eurogroup: 10ετής επιμήκυνση στο χρέος και μαξιλάρι 24,1 δισ.

Συμφωνία στο Eurogroup: Κατά 10 χρόνια η επιμήκυνση των δανείων του EFSF - Παράταση 10 ετών της περιόδου χάριτος για την καταβολή των τόκων.

Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν εννέα ώρες.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα θα φθάσει τα 15 δισ. ευρώ, καθώς και την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια, σε συνδυασμό με 10ετή περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων. 

Η δόση ύψους 15 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ και έτσι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

"Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα", ξεκαθάρισε ο Σεντένο, σημειώνοντας ότι αυτό το "μαξιλάρι" θα καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους 22 μήνες.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέλυσε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξηγώντας ότι θα δοθούν 15 δισ. ευρώ ως τελικό πακέτο δόσεων, από τα οποία τα 9,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για "μαξιλάρι" ασφαλείας και τα υπόλοιπα θα οδεύσουν στον ξεχωριστό λογαριασμό για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.   

Όπως ανέφερε, τα 9,6 δισ. ευρώ δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν για 10 χρόνια, δηλαδή θα πληρώσει η Ελλάδα για αυτά τα δάνεια ξανά το 2033.

Ο Μάριο Σεντένο διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα μετέχει ενεργά στην ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας η οποία θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.