Skip to main content

Συμμαχία ΑΖΚ - Προξενείου Εσθονίας για την ανάπτυξη του επιχειρείν

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και προξενείο της Εσθονίας στην Βόρεια Ελλάδα - Παρών και ο πρέσβης της Εσθονίας.

Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Προξενείο της Εσθονίας στη Βόρεια Ελλάδα, παρουσία του Πρέσβη της Εσθονίας κ. Priit Pallum.

Το μνημόνιο αποτελεί αναγνώριση της θετικής πρόθεσης του Προξενείου να συμβάλλει στους τομείς ευθύνης και τεχνογνωσίας του, με στόχο την αύξηση των συνεργειών και της προστιθέμενης αξίας και την ανάπτυξη κοινών δράσεων. Όλες οι ενέργειες συντείνουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΖΚ, προς την υλοποίηση του στόχου να καταστεί η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία ένας διεθνώς αναγνωρισμένος κόμβος καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη με άξονα την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που βασίζεται στη γνώση που παράγεται τοπικά.

Ο κ. Priit Pallum, αφού ενημερώθηκε σχετικά με τις δράσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες ανάπτυξης της περιοχής και δήλωσε ενθουσιασμένος που οι συνέργειες των δύο φορέων θα ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη αλλά και τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Εσθονίας.

Η κ. Εύη Αυλογιάρη, επίτιμος Πρόξενος της Εσθονίας στη Β. Ελλάδα, επισήμανε πως η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα για την προώθηση της συνεργασίας των δύο εθνών στα φλέγοντα θέματα της νέας οικονομίας, σε μια από κοινού προσπάθεια αντιμετώπισης του μέλλοντος.

Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Παντελής Αγγελίδης, επισήμανε ότι η Εσθονία έχει καταφέρει, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο την τελευταία δεκαετία, να καταστεί το «Ψηφιακό Έθνος» της Ευρώπης.

Η συνεργασία με το Προξενείο και την Πρεσβεία, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, στοχεύει να αναδείξει πως μετασχηματίσθηκε σε πρότυπο ψηφιακής χώρας και ιδανικό προορισμό για «ψηφιακούς νομάδες».  Όπως δήλωσε «προγραμματίζουμε να συνδιοργανώσουμε επιχειρηματική αποστολή στην Εσθονία, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Thessaloniki Innovation friendly Destination, λαμβάνοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία με αφορμή και την προσπάθεια  δημιουργίας του Agro Food Digital Hub στη Θεσσαλονίκη».  

Ο κ. Αγγελίδης υποσχέθηκε, ύστερα από προτροπή του κ. Pallum, ότι σύντομα θα ζητήσει να γίνει ψηφιακός πολίτης της Εσθονίας.

Η τελετή έγινε παρουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δημήτρη Παπανδρέου και μελών του γραφείου της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά.