Skip to main content

Συμμαχία Μέρκελ-Λαγκάρντ κατά του προστατευτισμού του Τραμπ

Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, υπογραμμίζεται στην διακήρυξη του Βερολίνου.

Τη συγκρότηση συμμαχίας κατά του οικονομικού προστατευτισμού που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Στη συνάντησή τους, παρόντες ήταν και οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι εξέφρασαν την ίδια ανησυχία αλλά και την κοινή τους πρόθεση να αντιτεθούν σθεναρά στην οικονομική πολιτική Τραμπ.

«Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και ο κίνδυνος να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι τάσεις προστατευτισμού αποτελούν για εμάς ένα ξεκάθαρο κίνητρο να υποστηρίζουμε περισσότερο το διεθνές εμπορικό σύστημα», υπογραμμίζουν οι επικεφαλής των οργανισμών, σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση», υπογραμμίζεται στην διακήρυξη του Βερολίνου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε τη σημασία του πολυμερούς εμπορίου και των οργανισμών, ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κιμ Γιόνγκ-κιμ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδείξει ευελιξία και θα κατανοήσει τις θέσεις και τη σημασία των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κρίση της δεκαετίας του 1930 επιδεινώθηκε εν μέρει λόγω των μονομερών και προστατευτικών αντιδράσεων ορισμένων χωρών. Αντίθετα, είπε, στον απόηχο της κρίσης του 2008 πολλές χώρες αντέδρασαν στο πλαίσιο των συλλογικών θεσμών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα, ούτε τέθηκε κάποιο σχετικό ερώτημα.

(Πηγή φωτογραφίας: Reuters)