Skip to main content

Συμβολικές καταλήψεις αύριο στα κτήρια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Οι υπάλληλοι στην Περιφέρεια αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο φια τους ΟΤΑ και στις προβλέψεις του αναμορφωμένου «Καλλικράτη».

Συμβολική κατάληψη τόσο στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Β. Όλγας 198, όσο και στο νέο κτήριο, στην 26ης Οκτωβρίου 64 στην παλιά δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια, από τις 9 ως τις 10 το πρωί.

Με τον τρόπο αυτό θέλουν να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις νέες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο αναμορφωμένος «Καλλικράτης».

Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς η υποστελέχωση των υπηρεσιών, όπως τονίζουν είναι της τάξης του 40% από το 2011 (όταν μπήκε σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης») μέχρι και σήμερα, όπως επίσης και τους αναλογούντες πόρους για τις νέες αρμοδιότητες που εκχωρούνται στις αιρετές Περιφέρειες.

Ανάλογη κινητοποίηση με αποκλεισμούς κτηρίων που στεγάζουν περιφερειακές υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν και οι υπάλληλοι των έξι άλλων περιφερειακών ενοτήτων, πλην Θεσσαλονίκης.

Οι συμβολικοί αποκλεισμοί αποφασίστηκαν από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Περιφέρειες. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ετοιμάσει υπόμνημα, που θα παραδώσουν στη διοίκηση της Περιφέρειας. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Έφη Παπαλεξίου επισήμανε πως μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι αν δε γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων και δεν περιληφθούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν τις περιφερειακές υπηρεσίες «αποδεκατισμένες», γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από 2.400 άτομα το 2010 έφτασε σήμερα στα 1.898, με τη μείωση του προσωπικού στη Θεσσαλονίκη να ξεπερνάει το 20%. Επίσης οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι προβλέπεται να μειωθούν επιπλέον 20% το επόμενο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστών για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 150 άτομα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης ανάκληση όλων των αυθαίρετων, όπως τις χαρακτηρίζουν, μετακινήσεων και αναθέσεων παράλληλων καθηκόντων σε υπαλλήλους των Περιφερειών, υπηρεσιών διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων. Επίσης, ζητούν εφαρμογή της μετάθεσης και στους υπαλλήλους των Περιφερειών, αλλά και κάλυψη των μισθολογικών απωλειών και ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης, αναγνώριση προϋπηρεσίας, επαναχορήγηση της υπερβάλλουσας μείωσης (προσωπική διαφορά), κατάργηση του πλαισίου της αξιολόγησης, πλήρη νομική στήριξη των υπαλλήλων, κατάργηση της μοριοδότησης του χρόνου υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.