Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
x

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια για ενιαία εθνική γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας ξεπέρασε τις πέντε ώρες.

Για περισσότερες από πέντε ώρες ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια για ενιαία εθνική γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας ξεπέρασε τις πέντε ώρες.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι μετέχοντες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε είναι είναι απαραίτητη, για την εξεύρεση λύσης, η συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και του προέδρου της χώρας.
«Απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά», σημείωσε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

«Ενημέρωσα τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων», είπε ακόμη και αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις της Αθήνας.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, επεσήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα. «Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος».

Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα», συμπλήρωσε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ