Skip to main content

Σύμβουλος εταιρείας bitcoin στη Σιγκαπούρη ο Βαρουφάκης

Τι απαντά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για το δημοσίευμα που αποκαλύπτει σύνδεσή του με την εταιρεία Tembusu Systems.

Ως σύμβουλος μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης σιγκαπουριανής εταιρείας που λανσάρει τα περίφημα Βitcoins εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Αυτό καταδεικνύει e-mail που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στο οποίο διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, με την επωνυμία Tembusu Systems, δηλώνει πως ο κ. Βαρουφάκης διατηρούσε τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την υπουργοποίησή του, ρόλο συμβούλου στην Tembusu.

Η Tembusu δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών με την επωνυμία TRUST Framework. Μια πλατφόρμα που υιοθετεί μεν τη λογική του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος, αλλά με δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε κίνδυνο διαρροής συναλλαγών ή χακαρίσματος των ψηφιακών λογαριασμών και κλοπής των ηλεκτρονικών αρχείων των συναλλαγών. Η ιδέα της πλατφόρμας αυτής προσέλκυσε μάλιστα ήδη το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, με την Τembusu να ανακοινώνει, στις 29 Ιανουαρίου πως έλαβε ήδη μια επενδυτική «ένεση» ύψους 887.000 δολαρίων (ή αλλιώς 1,2 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης) για να αναπτύξει περαιτέρω την ηλεκτρονική της πλατφόρμα.

"H πρότερη εμπειρία του υπουργού μας των Οικονομικών στη δημιουργία ψηφιακών, εικονικών αγορών (όπως η περίφημη πλατφόρμα TRUST) ενδεχομένως και να μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην όλη υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Γιατί η χρήση ενός εικονικού νομίσματος είναι, κατά πολλούς, η απάντηση στο πρόβλημα", αναφέρει το Πρώτο Θέμα και προσθέτει: "Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος έχει το know how, την τεχνογνωσία μιας τέτοιας επιλογής, αυτός σίγουρα είναι ο κ. Βαρουφάκης... Ο οποίος, εκτός των άλλων, φαίνεται πως έχει και standby team με ειδικούς περί των cryptocurrency και της ψηφιακής οικονομίας που είναι έτοιμοι να «σώσουν» την ελληνική οικονομία όταν και εάν τους ζητηθεί. Να στελεχώσουν και να ενισχύσουν δηλαδή τον υπουργό μας ως σύμβουλοι στον αγώνα κατά του χρέους και των πιστωτών".

 

Τι απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης


Το  ΥΠΟΙΚ αργά το βράδυ του Σαββάτου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα στην οποία αναφέρει ότι ποτέ δεν πρότεινε «εργοδότη» του ως σύμβουλο της κυβέρνησης, «πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι πολλές φορές έχει ασχοληθεί σε άρθρα του και έχει αναφερθεί σε ομιλίες του και σε συνεντεύξεις του στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. «Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής», συμπληρώνει.

Αναφερόμενος ειδικά στην εν λόγω εταιρεία τονίζει: «Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι από την παράδοση εκείνης της έκθεσης το Δεκέμβριο του 2014 δεν συνεργάστηκε ποτέ ξανά μαζί τους, ενώ δικαιολογεί την ύπαρξη του ονόματός του ως συμβούλου ακόμη και σήμερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας λέγοντας πως φαντάζεται ότι κάτι τέτοιο αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά του εκείνη. «Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και καταλήγει ζητώντας από το Πρώτο Θέμα να αποσύρει άμεσα την «κακοήθη», όπως τη χαρακτηρίζει υπόνοια, ότι εισηγήθηκε την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση.