Skip to main content

Μνημόνιο για τον Turkish Stream συζήτησαν στη Ρωσία Λαφαζάνης - Μίλερ

Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα των εγκαταστάσεων στην Ελλάδα οι οποίες θα επιτρέψουν την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της «Gazprom» κ. Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε στην Αγία Πετρούπολη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Gazprom.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα των εγκαταστάσεων στην Ελλάδα οι οποίες θα επιτρέψουν την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Turkish Stream. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το θέμα της προετοιμασίας ενός κατάλληλου διακυβερνητικού μνημονίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 19ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Την παραμονή της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας ο υπουργός Ενέργειας Π. Λαφαζάνης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ελληνική αντιπροσωπεία έρχεται στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανή η υπογραφή «συμφωνίας πολιτικής υποστήριξης» του αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει από το έδαφος της Ελλάδας.

Επίσης, όπως αναφέρει η Russia Today, την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Λαφαζάνη είχαν συνάντηση και με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Τσίπρα το έντονο ενδιαφέρον της για την συνεργασία της Ελλάδας με την νέα αναπτυξιακή τράπεζα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εκ μέρους της τράπεζας των BRICS στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρός της Κουνταπούρ κ. Βαμάρ Καμάθ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας τράπεζας κ. Πάολο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών κ. Σεργκέι Στόρτσακ, καθώς και ο κ. Βλάντιμιρ Ντμίτριεβ, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

Σήμερα, Παρασκευή στις 19 Ιουνίου ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν. Πριν από τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στο Φόρουμ.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού της Ελλάδας κ. Γιώργιος Σταθάκης, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, ο συμπρόεδρος της κοινής ρωσοελληνικής Επιτροπής, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κώστας Ήσυχος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και μια μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Επίσης κατά τη διάρκεια του φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη αναμένεται να συζητηθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των χωρών BRICS. Στη πρωτεύουσα του «ρωσικοί βορρά» βρίσκεται ήδη ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ειδικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνηση για θέματα συνεργασίας με τις χώρες της BRICS.

Ένα από τα θέματα του φόρουμ θα είναι η κατάσταση του ελληνικού χρέους.

Ο Μακεδών