Skip to main content

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη συνάντηση ΠΟΠΣ-Σερμπάκοφ

Η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ., Χριστίνα Σαχινίδου έθεσε το ζήτημα της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ρώσικης Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ είχε την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.).

Η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ., Χριστίνα Σαχινίδου, αφού συνεχάρη τον κ.Σερμπακόφ για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, του έθεσε το ζήτημα, που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κάθε συζήτησης της Ομοσπονδίας, αυτό της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ζήτησε τη στήριξη του Γενικού Προξένου στην προώθηση του ζητήματος στη Ρωσία.

Επίσης η κα Σαχινίδου  αναφέρθηκε στην επικείμενη λειτουργία των εδρών Ποντιακών Σπουδών αλλά και της Ρωσικής Γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χάρη στο Φιλανθρωπικό ίδρυμα του κ.Ιβάν Σαββίδη. Όπως επεσήμανε «η λειτουργία των εν λόγω Πανεπιστημιακών Τμημάτων θα έρθει να συμπληρώσει τους ισχυρούς και στενότατους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας αποτελώντας μια στέρεα βάση για ανάληψη καινοτόμων και αποδοτικών πρωτοβουλιών, για την περαιτέρω εμπέδωση της φιλίας και την επέκταση της συνεργασίας, μεταξύ φορέων και συλλογικοτήτων και από τις δύο χώρες, σε ένα ακόμη ευρύτερο επίπεδο από το σημερινό».

Η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. έκανε ειδική αναφορά, στους χιλιάδες Πόντιους που έχουν έρθει από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και οι οποίοι μέσα από τις δράσεις και τις δραστηριότητές τους προάγουν τον πολιτισμό της Ρωσίας, αλλά και στους Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που διαβιούν στη Ρωσία και χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας  και κατέχουν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και σε άλλους φορείς.

Η αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ., Βούλα Τεκτονίδου, στάθηκε στην αγαστή, μέχρι σήμερα, συνεργασία της Ομοσπονδίας με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε τη βεβαιότητα της συνέχισής της και επί των ημερών του νέου Γενικού Προξένου.

Από την πλευρά του ο κ. Σερμπακόφ, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Π.Ο.Π.Σ. για την επίσκεψή τους στο Γενικό Προξενείο της Ρωσίας και τους διαβεβαίωσε ότι το Γενικό Προξενείο αλλά και ο ίδιος προσωπικά θα σταθούν αρωγοί στις δράσεις και στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, που προάγουν την ελληνορωσική φιλία, ενώ ταυτόχρονα  εξήρε την Ομοσπονδία για την μέχρι σήμερα πορεία της σε θέματα πολιτισμού και διαφύλαξης της παράδοσης.    

Για το θέμα της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας και τις νέες έδρες της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., η Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. κατέθεσε στον κ.Σερμπακόφ σχετικό υπόμνημα της Ομοσπονδίας και αποφασίστηκε μία διεξοδική συζήτηση, το προσεχές διάστημα, επί των συγκεκριμένων θεμάτων.    

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από την Πρόεδρο Χριστίνα Σαχινίδου, την Α’ Αντιπρόεδρο Βούλα Τεκτονίδου, τον Γεν.Γραμματέα Κωνσταντίνο Σαμουρκασίδη, τον Ταμία Ισαάκ Αρζουμανίδη και η υπεύθυνη του τμήματος Γυναικών Λίζα Παυλίδου.