Skip to main content

Συνάντηση Σκουρλέτη - Τσανάκα για τα αναπτυξιακά έργα στην Καβάλα

Τα δύο προγράμματα, γνωστά ως «ΦιλόΔημος», πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, αγροτικής οδοποιίας και άλλα.

Τα δύο ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την γενική ονομασία «ΦιλόΔημος», στο πλαίσιο των οποίων έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τρεις προσκλήσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, παρουσία και της προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας, Αναστασίας Ζ. Ιωσηφίδου.  

Τα δύο προγράμματα πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, αγροτικής οδοποιίας και άλλα. Από την πλευρά της δημάρχου εκφράστηκε ικανοποίηση για τις κατηγορίες των έργων που χρηματοδοτούνται και επισημάνθηκε ότι σύντομα θα υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα προς το υπουργείο.  

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η ικανοποίηση που εκφράζεται από δημάρχους για τα δύο προγράμματα, «ΦιλόΔημος», προκύπτει από το γεγονός ότι σχεδιάστηκαν στη βάση των αναγκών και των δυνατοτήτων που οι ίδιοι οι δήμαρχοι περιέγραψαν στις συναντήσεις τους μαζί του. Ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε τη δήμαρχο ότι θα εξεταστούν επίσης θετικά τα αιτήματα σχετικά με τον περιορισμό φαινομένων λειψυδρίας λόγω προβλημάτων στα δίκτυα και αντιμετώπισης ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα.  

Σημειώνεται ότι ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα «ΦιλόΔημος» (Ι και ΙΙ), προβλέπουν 740 εκατ. ευρώ για τους ΟΤΑ το 2018, εκ των οποίων 180 εκατ. ευρώ βρίσκονται ήδη στη διάθεση των δήμων για αγορά μηχανημάτων έργων, συντήρηση των σχολείων και αναβάθμιση Παιδικών Χαρών. Το «ΦιλόΔημος» με πόρους 500 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μπορεί να επεκταθεί σε 2 δισ. ευρώ σε βάθος  πενταετίας.