Skip to main content

Συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τον νέο πρόεδρο της Κούβας

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ανοίξει σήμερα την 37η σύνοδο της CEPAL, έχοντας στο πλευρό του την εκτελεστική γραμματέα αυτής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον νέο πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη νήσο στο πλαίσιο της οποίας συμμετέχει στη διετή σύνοδο της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL), η οποία διεξάγεται στην Αβάνα.

«Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα η επιστροφή μου στην Κούβα. Ήμουν σε μια ιβηροαμερικανική σύνοδο πριν από είκοσι χρόνια κι έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από τη φιλοξενία του κόσμου και τις επαφές μου με τις λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις και με τις κουβανικές αρχές», δήλωσε ο Γκουτέρες μετά την άφιξή του στη νήσο, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Κούβας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ανοίξει σήμερα επίσημα την 37η σύνοδο της CEPAL, έχοντας στο πλευρό του την εκτελεστική γραμματέα αυτής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, την Μεξικανή Αλίσια Μπάρσενα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συνομιλίες που έγιναν τη Δευτέρα ήταν αφιερωμένες στην οικοδέσποινα. Η Μπάρσενα σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κούβα στο πεδίο της οικονομίας και στις προσπάθειες για να εφαρμοστεί η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η CEPAL και η κυβέρνηση της Κούβας έχουν συμφωνήσει επανειλημμένα (...) στη σημασία που έχει η σφαιρική προσέγγιση της ανάπτυξης, δηλαδή η ανάπτυξη κατά την οποία η οικονομία ακμάζει ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται κοινωνική πρόοδος και προστατεύεται το περιβάλλον, κάτι που ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη», είπε η Μπάρσενα.

Η σύνοδος της CEPAL στην Κούβα, που θα διαρκέσει ως την 11η Μαΐου, θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της «αναποτελεσματικότητας της ανισότητας» και στους μηχανισμούς τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της κοινωνικής προστασίας και ένταξης.

Τη Δευτέρα, η CEPAL υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, ειδικά στις χώρες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά εισοδήματα.