Skip to main content

Συναυλία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στη Θεσσαλονίκη

Στην συνδιοργάνωση συμμετέχει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και το ΚΘΒΕ, ενώ την αιγίδα του προσφέρει το υπουργείο Εσωτερικών και η ΠΚΜ.

Μεγάλη συναυλία, με αφορμή την ημέρα μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και με στόχο την ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Μαΐου, στις 20:00, στον αύλειο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη", από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Στην συνδιοργάνωση συμμετέχει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και το ΚΘΒΕ, ενώ η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

"Η προσπάθεια για την ανάδειξη της βυζαντινής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται", δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης.

Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων για την διοργάνωση και τόνισε πως "εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι η συμβουλεύουσα, η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη ελεύθερη ορθόδοξη βυζαντινή πόλη". Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, με την τόσο σπουδαία βυζαντινή ιστορία, ανέφερε πως η πόλη δεν ήταν πολυπολιτισμική, αλλά πολυεθνική και μονοπολιτισμική. "Πείτε το αυτό στον Μπουτάρη, μπας και μάθει κάτι", είπε, αναφερόμενος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, διαφώνησε με τον υφυπουργό και υποστήριξε ότι είναι προτιμότερη μια πολύπλευρη προσέγγιση του πολιτισμού. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού, η συντονίστρια της διοργάνωσης, Χαρά Μάρδα και η πρόεδρος του κέντρου βυζαντινών Ερευνών, Πολύμνια Κατσώνη, οι οποίοι εξήραν τη σημασία της πρωτοβουλίας και έκαναν λόγο για αγαστή συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών.