Skip to main content

Συναυλία και έκθεση φωτογραφίας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα της πόλης διοργανώνουν δύο δρώμενα την Κυριακή.

Με μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας θα τιμήσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα της πόλης την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων που Ολοκαυτώματος.

Η συναυλία, με σολίστ τον πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη, θα ξεκινήσει την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, στις 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής και η είσοδος θα γίνεται μόνο με την επίδειξη προσκλήσεων. Μία ώρα νωρίτερα, στις 19.00 θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Μεγάρου τα εγκαίνια της έκθεσης της Αρτέμιδος Αλκαλάη, με πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων από το Ολοκαύτωμα.

«Η πόλη πλήγωσε τους Εβραίους της», δήλωσε ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση των καλλιτεχνικών δρώμενων. Όπως είπε ο ίδιος, η συναυλία θα είναι αρχή μιας σειράς μουσικών εκδηλώσεων που θα διοργανώσει η Ισραηλιτική Κοινότητα σε μια προσπάθεια της να «ανοίξει» περισσότερο προς την πόλη.

Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε επίσης στην εκδήλωση που θα διοργανώσουν από κοινού το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το Ισραηλινό Reut Art School και το Κολέγιο Δελασάλ, ζητώντας από το κοινό να τη στηρίξει. 

Συγκεκριμένα, αύριο 27 Ιανουαρίου στις 19.00 οι ορχήστρες του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Reut Art School ενώνουν τις μουσικές τους φωνές και μαζί με τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» παρουσιάζουν την εκδήλωση «Μουσικές...γέφυρες» στο θέατρο του Μουσικού Σχολείου «Θεοπίστη Οσλιανίτου» με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μ.Σ.Θ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Μεγάρου, Νικήτας Μυλόπουλος τόνισε πως το ζητούμενο είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης. «Ο αντισημιτισμός είναι παρών, ο φασισμός επίσης! Το έδειξε η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος την Κυριακή», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ούβε Μάτσκε, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως ως Γερμανός αισθάνεται ντροπή και αγανάκτηση για την ατιμωρησία των εγκληματιών του Ολοκαυτώματος την περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.

Ο σολίστ της συναυλίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού του Μεγάρου, Γιώργος Λαζαρίδης ανέφερε τη σημασία που έχει για την εκδήλωση αυτή το γεγονός ότι την Ημέρα του Ολοκαυτώματος στη συναυλία θα παιχτεί το έργο ενός μεγάλου Γερμανού συνθέτη, και συγκεκριμένα το πέμπτο κονσέρτο για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Από πλευράς της, η μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ, Ζωή Τσόκανου, σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να εκφράσει μέσα από τη συναυλία την αγάπη που αποπνέει το κομμάτι αυτό, προσθέτοντας ότι την ιστορία πρέπει να την κοιτάμε με ευθύνη και αγάπη.

Τέλος για την έκθεση φωτογραφίας μίλησε η φωτογράφος κ. Αλκαλάη, η οποία προέρχεται και η ίδια από εβραϊκή οικογένεια. Χαρακτήρισε τους επιζώντες τους «τελευταίους μάρτυρες της ευρωπαϊκής κοινότητας». Έχει παρουσιάσει την έκθεση της ήδη στο Τελ Αβίβ και την Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει 64 πορτρέτα επιζώντων, τα 30 εκ των οποίων ανήκουν σε Θεσσαλονικείς.