Skip to main content

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με «συλλογική δέσμευση» ζήτησε ο Μακρόν

Και η Ευρώπη πρέπει ταυτόχρονα να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρ. Παυλόπουλο

Την ανάγκη να υπάρξει συλλογική δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε όμως ότι και η Ευρώπη πρέπει ταυτόχρονα να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Όπως είπε η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποιες χώρες - μέλη αμφισβητούν τις βασικές αξίες της. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε λιγότερα κοινωνικά δικαιώματα, χρειαζόμαστε περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, επισήμανε. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο φιλόδοξη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χτίστηκε με συνεχείς αλλαγές» ανέφερε.

Επανέλαβε τη θέση του υπέρ της ίδρυσης «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της θέσπισης θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για την κρίση, ενώ μίλησε για την αναγκαία ισορροπία που πρέπει να βρεθεί μεταξύ μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας», τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας ήθελε πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις». «Χρειαζόμαστε μια εσωτερική δυναμη» ανέφερε και ανακοίνωσε πως θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για «περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη».

«Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας» υπογράμμμισε ο κ. Μακρόν για να καταλήξει: «Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας».

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, συγκινημένος για την υψηλή διάκριση και ευχαρίστησε για την τιμή να του απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.