Skip to main content

Με τους Κινέζους συνεχίζεται το σκάκι για την Εθνική Ασφαλιστική

Μετά την κατάπτωση της ΕΧΙΝ, το ενδιαφέρον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με την κινεζική Fosun που είχε καταθέσει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά.

Μπορεί η προσφορά της ΕΧΙΝ για την Εθνική Ασφαλιστική να εξέπεσε, αφού χάθηκαν όλες οι προθεσμίες, ωστόσο η παρτίδα σκάκι που παίζεται γύρω από την τύχη της συγκεκριμένης εταιρίας, συνεχίζεται.

Ως γνωστόν, μετά την κατάπτωση της ΕΧΙΝ, το ενδιαφέρον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με την κινεζική Fosun που ήταν ο δεύτερος επικρατέστερος διεκδικητής στο πλαίσιο του διαγωνισμού προσφέροντας –σύμφωνα με πληροφορίες– περί τα 620-650 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί ότι οι προσφορές είχαν κατατεθεί πέρυσι τέτοια εποχή με βάση τα αποτελέσματα του 2016.

Όμως, η βελτίωση των αποτελεσμάτων που σημείωσε η Εθνική Ασφαλιστική το 2017, καταγράφοντας άνοδο των κερδών πριν από φόρους κατά 23,5% – στα 71,6 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, ανοίγει τον δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος. Οι Κινέζοι ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το αποδεχθούν θεωρώντας ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες έκτοτε.

Όμως, σημαντικό στοιχείο που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Εθνικής Τράπεζας ως πωλητή στην προσπάθεια βελτίωσης του τιμήματος, είναι η αύξηση των πωλήσεων που επιτεύχθηκε μέσω του τραπεζικού δικτύου, δηλαδή οι πωλήσεις bancassurance. Αλλωστε, την προοπτική αυτή άφησε ανοιχτή και η εκτελεστική αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του κινεζικού ομίλου κ. Κανγκ Λαν σε δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο Bloomberg.