Skip to main content

Συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων - Φεύγει το «νέο χρήμα»

Σημαντικό μέρος των εκροών αποδίδεται στην παράταση της αβεβαιότητας που εξωθεί σε εκροές κυρίως το νέο χρήμα που είχε σταδιακά αρχίσει να εισρέει.

Αρνητικά είναι και τα μηνύματα από τον τομέα των καταθέσεων, καθώς οι εκροές από το Δεκέμβριο μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, αντιστρέφοντας πλήρως την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 129,09 δισ. ευρώ από 131,8 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την τάση που καταγράφεται, ο Φεβρουάριος θα κλείσει κοντά στα 128 δισ. ευρώ, διευρύνοντας τις απώλειες που παρατηρούνται από την αρχή του χρόνου.

Αιτία δεν είναι μόνο η εποχικότητα, δηλαδή το γεγονός ότι πάντα ο Ιανουάριος «διορθώνει» σε σχέση με τα τέλη Δεκεμβρίου. Σημαντικό μέρος των εκροών αποδίδεται στην παράταση της αβεβαιότητας που εξωθεί σε εκροές κυρίως το νέο χρήμα που είχε σταδιακά αρχίσει να εισρέει στις τράπεζες και είχε κατοχυρώσει επενδυτικό δικαίωμα. Πρόκειται για τα κεφάλαια που είχαν φύγει στο εξωτερικό κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα οποία μετά τη χαλάρωση των capital controls το περασμένο καλοκαίρι, είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα να μπαινοβγαίνουν στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς περιορισμούς.

Τα κεφάλαια αυτά είχαν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων και σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2016 στα 4,9 δισ. ευρώ από 7,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η διαφορά μεταξύ 2015 και 2016, δηλαδή περί τα 2,3 δισ. ευρώ είναι αυτά που εκτιμάται ότι σταδιακά είχαν μπει στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Τώρα, ξαναφέυγουν....