Skip to main content

Συνεχίζονται οι εργασίες «antigraffiti» στον δήμο Παύλου Μελά

Οι εργασίες αφορούν στον καθαρισμό τοίχων και επιφανειών από οπαδικά και υβριστικά συνθήματα και πραγματοποιούνται σε σημαντικά σημεία της Σταυρούπολη

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες «Antigraffiti» στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με την εταιρεία Graffiti Stop «Solutions Simple and Easy».

Σύμφωνα με τον δήμο, οι εργασίες αφορούν στον καθαρισμό τοίχων και επιφανειών από οπαδικά και υβριστικά συνθήματα πολλών ετών και πραγματοποιούνται σε σημαντικά σημεία της Σταυρούπολης, στο Πάρκο Εδέσσης της Τερψιθέας, στο Βοτανικό Κήπο της Άνω Ηλιούπολης, στην υπόγεια διάβαση της οδού Λαγκαδά (Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου) και στο Πάρκο Χρυσοστόμου Σμύρνης στην περιοχή της Πρόνοιας.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Άκη Αράπογλου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των επεμβάσεων, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Στόχος είναι μέσω επεμβάσεων τοπικής κλίμακας σε συγκεκριμένα τοπόσημα του Δήμου, να αναμορφωθεί ο δημόσιος χώρος και να παραδοθεί στους πολίτες στην αρχική του μορφή, δηλαδή καθαρός και αξιοπρεπής. Τα υβριστικά συνθήματα και οι κάθε λογής μουτζούρες συνιστούν οπτική και πραγματική ρύπανση, ενώ δείχνουν ασέβεια στην περιουσία των δημοτών, καθώς απέχουν πολύ από την έννοια του graffiti που συνιστά μια μορφή τέχνης του δρόμου. Καλούμε όλους όσοι προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες να εκφραστούν και να αφήσουν τη σφραγίδα τους στο Δήμο με άλλο τρόπο, καθώς ο δημόσιος χώρος είναι τόπος έκφρασης, δράσης αλλά και συνύπαρξης και σεβασμού του κοινωνικού συνόλου».

Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας ακολουθήθηκε μια ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων βανδαλισμού: πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες χρήσεις καθαρισμού επιτοίχιων επιφανειών, διακοσμητικών τούβλων αρχιτεκτονικής και μαρμάρων που ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένα από spray και μπογιές. Επιπλέον, οι επιφάνειες περάστηκαν με προστατευτικό υγρό που τις προστατεύει από μελλοντικές απόπειρες graffiti για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες φορές καθαρίστηκαν σκαλοπάτια σε σχολεία, περάστηκαν με ειδικό αντιολισθητικό υγρό, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα από ενδεχόμενες πτώσεις και γλιστρήματα. Τέλος, οι εργασίες συνεχίζονται σε όλα τα κομμάτια του αστικού πλέγματος που έχουν «βανδαλιστεί» και επεκτείνονται και στις επόμενες δημοτικές ενότητες του Δήμου Παύλου Μελά, αρχής γενομένης με την περιοχή της Ευκαρπίας, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις στην Πολίχνη.