Skip to main content

Συνέδριο με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το συνέδριο πραγματοποιείται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Έδρα Ουνέσκο «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνδιοργανώνει συνέδριο, ανοιχτό για το κοινό, με τίτλο «Τα Δικαιώματα του Παιδιού: Ένας Σύγχρονος Διάλογος μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών», τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1ος όροφος).

Το συνέδριο πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων «Εντός#Εκτός», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του, και την Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για την «Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο για την «προστασία του παιδιού στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» θα κάνει ο Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις του πρώτου θεματικού κύκλου για τις «σύγχρονες θεωρητικές και θεσμικές προσεγγίσεις Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Παιδιού», υπό τον συντονισμό του καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αναπληρωματικού μέλους του δ.σ. της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη.

Η Παρούλα Νάσκου Περράκη, αφ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα παρουσιάσει το θέμα «η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και η εφαρμογή της στην Ελλάδα». Η Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια της Έδρας Ουνέσκο Διαπολιτισμικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα αναδείξει τους τρόπους «προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Αγγελική Πιτσελά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής και διευθύντρια Έδρας Ουνέσκο για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα κάνει ανάλυση του φλέγοντος ζητήματος «Η αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών στην Ελλάδα». Η Έρρικα Λόραμ, LLM Leiden, δικηγόρος, θα παρουσιάσει το θέμα «Διακρατική υιοθεσία παιδιού: Προϋποθέσεις και διαδικασία».

Η Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα κάνει την κεντρική ομιλία για τον «ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα». Θα ακολουθήσει ο δεύτερος θεματικός κύκλος «Σύγχρονες Πρακτικές Προάσπισης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Παιδιού από την Κοινωνία των Πολιτών» που θα συντονίσει η Ιωάννα Μπίμπου, καθηγήτρια και Κοσμήτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τις «Διαστάσεις του μοντέλου παρέμβασης του Συλλόγου «Εντός#Εκτός» ως προς την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων του Παιδιού» θα αναλύσει ο ψυχολόγος Παναγιώτης Νικηφορίδης, από το Σύλλογο Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων «Εντός#Εκτός». Τη «θεματική και παρεμβάσεις για την παράνομη παιδική εργασία» θα αναπτύξει ο Χρυσοβαλάντης – Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, νομικός του Κέντρου Υποστήριξης Νέων, στην Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ και «το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση, Έκφραση και Συμμετοχή» θα παρουσιάσει η ψυχολόγος Ελένη Πόδα, Συντονίστρια του Mobile School της ΜΚΟ PRAKSIS.

Θα ακολουθήσει συζήτηση μέχρι τις 9.00 μ.μ., ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.