Skip to main content

Συναινετικός Μητσοτάκης για το ταξίδι στις ΗΠΑ και την αξιολόγηση

Κεντρική πολιτική επιλογή να στηρίξει η ΝΔ το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το κλείσιμο της αξιολόγησης - Τι λένε κύκλοι της ηγεσίας της ΝΔ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον πολιτικά εμφανίζουν οι σημερινές θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις ΗΠΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασκείται -ως επίσημη κεντρική πολιτική επιλογή της ΝΔ- κανενός είδους κριτική, αλλά αντιθέτως βγαίνει συναίνεση.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η φρασεολογία και η όλη δομή της θέσης Μητσοτάκη για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Κύκλοι της ηγεσίας της ΝΔ τόνιζαν στη Voria.gr ότι «σε καμιά περίπτωση δεν επενδύει ο πρόεδρος στη μιζέρια και την άγονη κριτική. Αντιθέτως, αναδεικνύει τη σημασία που έχει αυτό το ταξίδι του πρωθυπουργού, το οποίο δεν θέλει επ' ουδενί κάποιος να το σαμποτάρει. Πρόκειται για εθνικά υπεύθυνη στάση, η οποία μάλιστα συνοδεύεται κι από συγκεκριμένες προτάσεις – στόχους, κάτι που καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος του κόμματος αναγνωρίζει την αξία του ταξιδιού».

Το κεντρικό επιτελείο της ΝΔ έχει αξιολογήσει ως εξαιρετική και τη συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται το ταξίδι του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι η ατζέντα των πέντε – έξι θεμάτων που επισημαίνει μπορεί να βγάλει πολύ θετικά πράγματα για τη χώρα. Αρκεί να μην αποδειχθεί μια επικοινωνιακού τύπου κίνηση...

Στη ΝΔ θεωρούν σημαντικό ότι «επιτέλους ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε την ομογένεια» και υπενθυμίζουν ότι για την ομογένεια ήταν η πρώτη πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα μόλις ανέλαβε την αρχηγία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση και εκεί το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πανοιμοιότυπη. Αυτή τη φορά αποφεύγεται κεντρικά η άσκηση κριτικής και οι πολλές αναφορές στο κακό παρελθόν της κυβέρνησης στο ζήτημα της αξιολόγησης και επιλέγεται ως κεντρική πολιτική επιλογή η διάδοση του μηνύματος: «Κλείστε άμεσα την αξιολόγηση».

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να σαμποτάρει την προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση. Ακριβώς επειδή εκτιμά πως είναι εθνικό ζήτημα να μην ξαναπεράσουμε όσα περάσαμε στην προηγούμενη αξιολόγηση. Λέμε στην κυβέρνηση επισπεύστε το κλείσιμο. Να κλείσει το συντομότερο. Όχι καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις συνεπάγονται κόστος και το λογαριασμό θα τον πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες», εξήγησαν οι ίδιοι κύκλοι στη Voria.gr.

Στα δυο κεντρικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας η επιλογή της ΝΔ να κρατήσει συναινετική και εθνικά υπεύθυνη στάση αξιολογείται και δίνει και ένα στίγμα για τα επόμενα βήματα του κόμματος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σκληρή κριτική θα απουσιάσει...