Skip to main content

Συνεργασία δήμου με φορείς και δίκτυα πολιτών κατά της παραβατικότητας

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Λευτέρης Κιοσέογλου, παρουσίασε το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας και των δημοτικών ελεγκτικών υπηρεσιών

Τη δυνατότητα συνεργασίας με φορείς και άτυπα δίκτυα της Κοινωνίας των Πολιτών, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην  πόλη θα εξετάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το θέμα και η δράση της δημοτικής αστυνομίας συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της «Πρωτοβουλίας».  

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι φορείς και τα δίκτυα «θα μπορούσαν να συνδράμουν στον έλεγχο της παραβατικότητας και στη δημοσιοποίηση/καταγγελία παραβατικών συμπεριφορών».

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Λευτέρης Κιοσέογλου, παρουσίασε το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας και των δημοτικών ελεγκτικών υπηρεσιών και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα αλλά και στις δυσκολίες της προσπάθειας για την ευταξία και την προάσπιση του δημόσιου χώρου από την παραβατικότητα.

«Οι δημοτικοί αστυνόμοι, παρά τον μικρό αριθμό τους (65 υπηρετούντες έναντι 330 προβλεπόμενων θέσεων) και οι ελεγκτές (20 δημοτικοί υπάλληλοι) κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους και αυτό αποτυπώνεται στους τακτικούς θετικούς απολογισμούς του έργου τους. Η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, χωρίς, βέβαια, να έχουν εξαλειφθεί οι θύλακες της παραβατικότητας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας θα μπορούσε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό είτε μέσω της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και των παρεμβάσεων της δικαιοσύνης είτε μέσω της ισχυρότερης παρουσίας και της στενότερης συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία και τις υπηρεσίες του υγειονομικού ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, παρουσίασε στη Δημοτική Ομάδα τις ενέργειες για την άρτια προετοιμασία των εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ των «Δημητρίων» και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των χορηγιών, οι οποίες θα καλύψουν μέρος των δαπανών της διοργάνωσης.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Δ.Ε.Π.Θ.Ε., Φίλιος Στάγκος, ενημέρωσε τη Δημοτική Ομάδα για τις νέες δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4483/17 ως προς τη συμμετοχή περισσότερων δήμων σε δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία διαδημοτικού ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού.

Αναφέρθηκε «στην επιτυχή προσπάθεια εξυγίανσης αλλά και στη βελτίωση τόσο της τεχνικής υποδομής όσο και της ποιότητας των προγραμμάτων της Δ.Ε.Π.Θ.Ε. κατά τα προηγούμενα έτη και τόνισε ότι ο ψηφισθείς νόμος αποτελεί δυνατότητα αλλά και ευθύνη των δήμων της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξουν τη λειτουργία ενός δημόσιου, διαδημοτικού μέσου ενημέρωσης».