Skip to main content

Σύννεφα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης- «Όχι» από ΟΛΘ σε ΤΑΙΠΕΔ για το ΔΣ

Μετά και τη σημερινή απόφαση της διοίκησης του ΟΛΘ, μένει να δούμε αν θα υπάρξουν εξελίξεις σε διοικητικό επίπεδο στον Οργανισμό.

Σήμερα, για δεύτερη φορά, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΘ Α.Ε., αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του βασικού μετόχου της Εταιρείας, να οριστεί εκτελεστικό μέλος της διοίκησης του ΟΛΘ, το μέλος της διοίκησης του Ταμείου που εκπροσωπεί το ΤΑΙΠΕΔ στο μάνατζμεντ του λιμένα της Θεσσαλονίκης.  

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε. να μη δεχτεί την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, να οριστεί ο κ. Άγγελος Βλάχος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος της διοίκησης, οπωσδήποτε δεν βελτιώνει τις σχέσεις της διοίκησης του Λιμένα με το ΤΑΙΠΕΔ καθώς μάλιστα προ μηνός περίπου, είχε απορριφθεί το αίτημα του Ταμείου, να οριστεί ο κ. Βλάχος εντεταλμένος σύμβουλος στο δ.σ. του ΟΛΘ.

Σήμερα, από τα 11 μέλη του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., στη συνεδρίαση της διοικητικής ομάδας παρόντα ήταν 8 και κατά πλειοψηφία, τάχθηκαν κατά του αιτήματος του ΤΑΙΠΕΔ. Κατά του αιτήματος ψήφισαν 6 μέλη, ένα εξ’ αυτών με εξουσιοδότηση. Κατά ψήφισαν και ο  πρόεδρος κ. Κώστας Μέλλιος όπως και ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Ρούτος. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Μακρής, απείχε από την ψηφοφορία. Επίσης απείχε ο ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο κ. Λάζαρος Τανταλίδης,  ενώ ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, το μέλος κ. Γιώργος Δημαρέλος, ψήφισε λευκό. Υπέρ της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ ψήφισε το μέλος κ. Τοζίδης.

Αυτή η διπλή άρνηση συμμόρφωσης της διοίκησης του ΟΛΘ με αίτημα του βασικού μετόχου, από άτομα που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Λιμάνια θεωρείται «επανάσταση» κι’ από άλλα «πραξικόπημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr από πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, η αντίδραση της διοίκησης του ΟΛΘ δεν δικαιολογείται καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον ΟΛΠ, όταν ήταν στη φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση. Πέραν αυτού, υποστηρίζεται ότι δεν είναι επιτρεπτό σε ένα 11μελες διοικητικό συμβούλιο να υπάρχει μόνο ένα εκτελεστικό μέλος, εν προκειμένω ο διευθύνων σύμβουλος.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα μέλη της διοίκησης του ΟΛΘ υποστηρίζουν ότι το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να έχει υποβληθεί προς τον διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος και θα έθετε, στην περίπτωση αυτή, την πρόταση προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Μετά και τη σημερινή απόφαση της διοίκησης του ΟΛΘ, μένει να δούμε αν θα υπάρξουν εξελίξεις σε διοικητικό επίπεδο γιατί ήδη έχουν κυκλοφορήσει φήμες για πιθανές παραιτήσεις, ενώ οπωσδήποτε περισσότερα για την αντιπαράθεση διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ και διοίκησης ΟΛΘ θα μπορέσουν να πληροφορηθούν οι μέτοχοι στην τακτική γενική συνέλευση της Εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Ωστόσο, σε μία φάση που υπάρχει μπροστά το μείζον θέμα της πώλησης του 67% της ΟΛΘ Α.Ε., δεν εξυπηρετούν διοικητικά προβλήματα στο Λιμάνι.