Skip to main content

Συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν για Συρία - Πληροφορίες για κατάπαυση πυρός

Η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ αντίθετα η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε για την κατάσταση στο Χαλέπι με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών σήμερα, την τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία υπήρξε συμφωνία στο ότι είναι απαραίτητο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως οι Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει ανακωχή και ότι είναι αναγκαία η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της πόλης.

Η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ αντίθετα η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν για να τον ανατρέψουν.

Μολαταύτα οι δύο χώρες προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος μετά την έναρξη μιας διαδικασίας διμερούς επαναπροσέγγισης τον Αύγουστο.