Skip to main content

Συντηρείται πλέον η ενωτική διώρυγα Αλιάκμονα - Αξιού

Για πρώτη φορά άδειασε η ενωτική διώρυγα Αλιάκμονα – Αξιού για να γίνει συντήρηση, χωρίς διακοπή υδροδότησης ή άρδευσης.

Επιτέλους συντήρηση στην ενωτική διώρυγα Αλιάκμονα – Αξιού, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, αλλά ταυτόχρονα και η άρδευση του κάμπου της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η ενωτική διώρυγα εμφανίζει εδώ και πολλά χρόνια σημαντικότατες φθορές, ενώ παρά τα «μπαλώματα» αναχώματά της εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να απειλείται με πλημμύρα όλη η καλλιεργήσιμη περιοχή, αλλά και οι οικισμοί.

Η συντήρηση δεν μπορούσε να γίνει επειδή για να γίνουν εργασίες έπρεπε η διώρυγα να αδειάσει από νερό, κάτι που θα συνεπαγόταν σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Το θέμα είχε αναδείξει κατ' επανάληψη η Voria.gr, και πλέον βρέθηκε λύση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ενωτική διώρυγα άδειασε για πρώτη φορά και αρχίζει η συντήρησή της, στο «ευπαθές» κομμάτι στην περιοχή του Άδενδρου, το οποίο δεν είχε συντηρηθεί ποτέ.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, «για να γίνουν εργασίες χωρίς να σταματήσει η ομαλή υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, προτείναμε χάραξη εναλλακτικής διαδρομής του νερού, προκειμένου το προβληματικό τμήμα της διώρυγας να αδειάσει από νερό, οι ποσότητες να οδηγούνται σε αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ και ενώ θα γίνονται οι παρεμβάσεις, να συνεχίζεται απρόσκοπτα η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Το by – pass, λειτούργησε για πρώτη φορά πέρσι το καλοκαίρι και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Έτσι, το νερό στο Άδενδρο εκτρέπεται πλέον προς το αντλιοστάσιο του Παρθενίου, και από εκεί προς το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ. Είναι η πρώτη φορά που αδειάζει η διώρυγα από τότε που ξεκίνησε να υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη από αυτό το σημείο, πριν από είκοσι χρόνια. Οι συντηρήσεις είναι απαραίτητες καθώς υπάρχουν χρόνια προβλήματα και ελλοχεύει κίνδυνος καθιζήσεων ή διαρροών. Το 2015 το συγκεκριμένο τμήμα υπέστη σημαντικές βλάβες με συνέπεια σοβαρά προβλήματα τόσο στην ύδρευση, όσο και στην άρδευση. Το ένα πρανές κατέρρευσε τρεις φορές στο παρελθόν και έσπασε η διώρυγα».

Αυτοψίες θα πραγματοποιηθούν για 20 μέρες για να εντοπιστούν κι άλλα τυχόν προβληματικά σημεία και τυχόν διαρροές. Στον πυθμένα της διώρυγας βρέθηκαν ήδη χώματα, πλαστικά, λάστιχα, μπουκάλια κτλ. Έτσι θα γίνει και ο απαιτούμενος προγραμματισμός των παρεμβάσεων.