Skip to main content

Σιούφας: Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη

Μόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να υπερασπιστούν το Ευρωπαϊκό ιδεώδες, τις αρχές και τις αξίες του, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη και όχι λιγότερη Ευρώπη» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας σε δήλωσή του για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, της Συνθήκης που θεμελίωσε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το ερώτημα ‘Quo vadis Europa’ επανέρχεται πιο επιτακτικά από ποτέ» παρατηρεί ο κ. Σιούφας, σημειώνοντας πως «η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, η πεποίθηση υποταγής των ευρωπαϊκών θεσμών στους ισχυρούς της Ευρώπης, προκάλεσαν έντονο ευρωσκεπτικισμό σε πολλές χώρες», φέρνοντας το Brexit, άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, αλλά και φυγόκεντρες τάσεις.

Παράλληλα, συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, «οι εξαγγελθείσες πολιτικές - αν συνεχιστούν – της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, απέναντι στην Ε.Ε, οδηγούν σε νέες πραγματικότητες και καμιά χώρα δεν θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει μόνη».

Ο κ. Σιούφας σημειώνει ότι οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Ε.Ε. - της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας – στην πρόσφατη συνάντησή τους, τάχθηκαν υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, δείχνοντας έτσι πως η διακήρυξη στην οποία μπορεί να καταλήξει η επετειακή Σύνοδος στις 25 Μαρτίου «έχει - σε ένα μεγάλο βαθμό – προαποφασιστεί».

«Ερήμην των πολιτών»

«Είναι βέβαια γεγονός ότι τόσο η δημιουργία της Ευρωζώνης, όσο και η Συνθήκη Σένγκεν, έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Επικράτησε, στις περιπτώσεις αυτές, η αρχή των ενισχυμένων συνεργασιών στη βάση κοινά αποδεκτών αρχών, χωρίς αποκλεισμούς. Δημιουργήθηκε μια ευαίσθητη ισορροπία που χρειάζεται ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση» παρατηρεί ο κ. Σιούφας, επισημαίνοντας πως «το σχήμα που φαίνεται ότι προαποφασίστηκε, γίνεται ερήμην των πολιτών». Όπως σημειώνει, «είναι σχήμα για να διαφυλαχθεί το σύστημα, αγνοώντας ότι χάνουμε έτσι τους πολίτες».

«Μόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να υπερασπιστούν το Ευρωπαϊκό ιδεώδες, τις αρχές και τις αξίες του, την Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο» υπογραμμίζει, προειδοποιώντας πως «αν επικρατήσουν συνθήκες Βαβέλ, οι κίνδυνοι είναι ορατοί και καταστροφικοί» και «το τέλος του ευρωπαϊκού οράματος θα είναι αναπόφευκτο».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο κ. Σιούφας αναφέρει πως «βυθισμένοι στην οικονομική κρίση, οι Έλληνες έχουμε σοβαρούς λόγους να δυσφορούμε για τις υπερβολικές αξιώσεις των εταίρων μας και την ανεπάρκεια της κοινοτικής αλληλεγγύης». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορεί να λησμονούμε τα διαχρονικά οικονομικά, πολιτικά και εθνικά οφέλη της συμμετοχής μας στην Ένωση», ούτε «το γεγονός πως δεν θα μπορούσαμε μόνοι ούτε την οικονομική κρίση, ούτε το μεταναστευτικό να αντιμετωπίσουμε».

«Έχουμε, επομένως, κάθε λόγο να επιμείνουμε αταλάντευτα: Η Ελλάδα να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης, ενεργά συμμέτοχος στις διαδικασίες ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» καταλήγει.