Skip to main content

Σίπιλα: Η Φινλανδία παραμένει αρνητική στη διαγραφή χρέους

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός δηλώνει πως παρά την απαίτηση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αντιτίθεται στη διαγραφή χρέους.

Μπορεί το ΔΝΤ να επιμένει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για να στηρίξει το τρίτο πακέτο προς τη χώρα μας, ωστόσο οι «σκληροί» της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να αλλάζουν στάση.

Ένας εξ αυτών, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, με σημερινή του συνέντευξη επιμένει πως η χώρα του δεν έχει πρόθεση να αλλάξει στάση ως προς το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους. Ακόμη και αν το ΔΝΤ εμμείνει και δεν συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο στήριξης.

«Έχει καταστεί σαφές από όλες τις χώρες της Ένωσης και υπάρχει ευθυγράμμιση σε αυτό, ότι δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα».

Πάντως, ο κ. Σίπιλα εκτιμάει πως τελικά το ΔΝΤ θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που κατά την άποψή του είναι αναγκαίο, καθώς το Ταμείο παρέχει επαγγελματισμό στην όλη διαδικασία. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός σημειώνει πως μέσα σε ένα μήνα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις, καθώς ο χρόνος τρέχει και τα περιθώρια είναι δεσμευτικά.

Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα του δεν έχει αλλάξει άποψη και από την πρώτη στιγμή ήταν εναντίον ενός τρίτου πακέτου στήριξης. Αφ' ης στιγμής, όμως, η Ευρωζώνη αποφάσισε να προχωρήσει, είναι αναγκαίο να μετέχει σε αυτό και το ΔΝΤ. Όσο για το χρέος της Ελλάδας τονίζει πως αυτό αυξήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς επειδή η χώρα, για πολλά χρόνια, δεν προχωρούσε σε δομικές μεταρρυθμίσεις.