Skip to main content

Συρία: Σχεδόν 7.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Ανατολική Γούτα

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατώντας κουβέρτες, τσάντες και βαλίτσες περπάτησαν κατά μήκος χωματόδρομου προς θέσεις που ελέγχει η κυβέρνηση.

Εκατοντάδες Σύροι έφυγαν από την ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα και πέρασαν πεζή σε έδαφος ελεγχόμενο από το καθεστώς Άσαντ, καθώς ο κυβερνητικός στρατός προελαύνει στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης κοντά στη Δαμασκό, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατώντας κουβέρτες, τσάντες και βαλίτσες περπάτησαν κατά μήκος χωματόδρομου προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στα περίχωρα της πόλης Χαμουρίγια, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Al Mayadeen.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι περισσότεροι από 3.000 άμαχοι έφυγαν από την πόλη Χαμουρίγια, κατευθυνόμενοι προς θέσεις που τελούν υπό τον έλεγχο των προελαυνόντων κυβερνητικών δυνάμεων οι οποίες έχουν «χωρίσει» την ανατολική Γούτα σε τρεις ξεχωριστούς θύλακες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εγκαταλείπει τον θύλακα αφότου ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση για την ανακατάληψή του τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο εδρεύει στη Μ. Βρετανία, δήλωσε ότι τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ανατολική Γούτα προς τις κυβερνητικές γραμμές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεκάδες άρρωστοι και τραυματίες απομακρύνθηκαν από την Ανατολική Γούτα.

Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο για την εθνική συμφιλίωση, το οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, μόνο 350 άμαχοι έφυγαν από την ανατολική Γούτα.

Η 17η ανθρωπιστική εκεχειρία στην ανατολική Γούτα ξεκίνησε σήμερα στις 9.00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα το κέντρο ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι αναμενόταν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

"Ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες με τους ηγέτες των παράνομων ενόπλων οργανώσεων στην ανατολική Γούτα, μια μεγάλης κλίμακας απομάκρυνση αμάχων διοργανώθηκε στη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας την Πέμπτη. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 350 κάτοικοι του οικισμού Χαμορίγια έφυγαν από την περιοχή μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου", δήλωσε στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο υποστράτηγος Γιούρι Γεφτουσένκο, επικεφαλής του κέντρου.

Ως εκ τούτου, σχεδόν 900 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν από περιοχές της ανατολικής Γούτα που τελούν υπό τον έλεγχο μαχητών αφότου δημιουργήθηκε ο ανθρωπιστικός διάδρομος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ρωσία: Θα συνεχίσουμε τη στήριξη στον Άσαντ

Η Ρωσία δήλωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να «υποστηρίζει» τις δυνάμεις της Δαμασκού στην επίθεσή τους στην Ανατολική Γούτα, επιβεβαιώνοντας τη ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στην αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε τους τρομοκράτες, θα τους νικήσουμε, θα τους νικήσουμε στην Ανατολική Γούτα, όπου ο στρατός πραγματοποιεί αυτή την ώρα επιχείρηση με την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε φόρουμ στη Μόσχα.

Αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ εισήλθε στην ανατολική Γούτα

Την ίδια στιγμή, αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια και τρόφιμα "εισήλθε" σήμερα στον πολιορκούμενο από τις κυβερνητικές δυνάμεις ανταρτοκρατούμενο θύλακα, την ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Συρία.

"Η αυτοκινητοπομπή εισήλθε στη Γούτα και κατευθύνεται προς την Ντούμα", την κυριότερη πόλη του θύλακα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος, Πάβελ Κρίζιεκ.

Πρόκειται για κοινή αυτοκινητοπομπή της ΔΕΕΣ, της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC) και του ΟΗΕ που αποτελείται από 25 φορτηγά που μεταφέρουν 5.200 δέματα με τρόφιμα και 5.220 σάκους αλευριού που προορίζονται για 26.100 ανθρώπους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ένα δέμα περιέχει αρκετά τρόφιμα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας για έναν μήνα.

"Είναι μόνο ένα μικρό μέρος των οικογενειών που έχουν ανάγκη", είπε. Είναι το τρίτο φορτίο βοήθειας μέσα σε δέκα ημέρες που παραδίδεται στην πόλη Ντούμα, στο βόρειο τμήμα του ανταρτοκρατούμενου θύλακα που υφίσταται χωρίς διακοπή από τις 18 Φεβρουαρίου τις επιθέσεις του καθεστώτος.

Το βόρειο τμήμα του θύλακα τελεί υπό τον έλεγχο της οργάνωσης ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ, μίας από τις δύο κυριότερες οργανώσεις της Γούτα.

Γενικά οι παραδόσεις βοήθειας θα πρέπει να λάβουν την έγκριση όλων των εμπλεκομένων μερών.